UA / RU
Підтримати ZN.ua

Як ЗМІ та політики-популісти маніпулюють відкриттям шкіл під час пандемії, посилаючись на ВООЗ

В організації закликають суворо дотримуватися всіх необхідних карантинних обмежень у школах, а також вакцинувати педагогів та старших школярів.

«Не повторювати минулих помилок та не закривати школи під час пандемії», «У більшості країн школи працюють». З такими меседжами вийшли повідомлення у багатьох ЗМІ та соцмережах із посиланням на публікацію Всесвітньої організації охорони здоров'я.

«Насправді це лише половина меседжу ВООЗ, – заявила редакторка відділу освіти та науки ZN.UA Оксана Онищенко. – Тримати школи відкритими, але з дотриманням заходів безпеки – ось про що говорять у Світовій Організації».

У повідомленні організації йдеться, що 45 країн або територій залишили школи відкритими з особистими відвідуванням, але за дотримання заходів контролю за поширенням інфекції.

«Щоб зменшити вплив COVID-19 у найближчі місяці, життєво важливо, щоб рішення урядів та громадськості ґрунтувалися на даних та доказах, з розумінням того, що епідеміологічна ситуація може змінитися, і що наша поведінка має змінитися разом із нею. Наука має переважати політику, а довгострокові інтереси дітей мають залишатися пріоритетом, особливо зараз, коли в низці країн спостерігається сплеск інфекції», - заявив директор Європейського регіонального бюро ВООЗ Ганс Крюге.

В організації зазначили, що замість закриття освітніх закладів необхідно обрати підхід до скорочення передачі інфекції за участю всього суспільства, з використанням широкого спектру заходів, які вживаються у різних центрах поширення захворювання.

«Якщо і коли будуть введені обмеження для зниження чи контролю передачі інфекції, школи мають бути останніми місцями, які зачинять свої двері, та першими, які знову відкриються з відповідними заходами профілактики інфекцій», - йдеться у повідомленні ВООЗ.

У школах «важливі фізичне дистанціювання, часте миття рук, носіння масок, забезпечення належної вентиляції в класних кімнатах та розширення доступу до тестування, особливо в умовах високої поширеності вірусу». Відзначили у ВООЗ також необхідність пріоритетної вакцинації вчителів та дітей віком 12-17 років із супутніми захворюваннями та тих, хто контактував з дорослими з ослабленим імунітетом. Для вакцинації дітей рекомендується використовувати вакцину Pfizer/BioNTech.

Читайте також: За день до «червоної» зони у Києві вишикувалися довгі черги до центрів вакцинації — фото

Оксана Онищенко підкреслює:

«Давайте будемо відверті, є у нас все це? Враховуючи, по-перше, наплювательське ставлення багатьох українців до дотримання маскового режиму та інших заходів безпеки. Зазирніть у транспорт, магазини, кафе – і ви його побачите. По-друге, принцип «захворів - сиди вдома!» працює не завжди. Часто батьки ведуть до школи хворих дітей, пояснюючи це тим, що «я знаю, це точно не ковід, дитина просто перемерзла і покашлює, так я їй дам з собою пігулки». Так само роблять іноді й хворі вчителі. По-третє, не порівнюйте рівень вакцинації в  Україні  та у Європі. Особливо вакцинації дітей, які, власне, й прийдуть до школи. І навіть якщо у школі 100% педагогів матимуть сертифікат про вакцинацію, не факт, що всі ці сертифікати справжні, а не підробні. І якщо вакцинована Європа зніме згодом частину карантинних обмежень,  це не означає, що так само можемо розслабитися й ми. Так, дистанційка – це освітні втрати, і можна зрозуміти батьків та педагогів, які не хочуть її. Але відкривши школи за наших умов зараз, коли чергова хвиля пандемії набирає обертів, ми ризикуємо перетворити їх на джерело інфікування. Давайте краще вимагати від влади технічної і методичної підтримки для дистанційного навчання: закупики ноутбуків для вчителів, підготовки у повному обсязі усіх відео-уроків Всеукраїнської школи онлайн (там немає жодного уроку для початкової школи), забезпечення усіх населених пунктів якісним інтернетом. А просто відкрити школи і будь, що буде – це не вихід»

Читайте також: За день до «червоної» зони у Києві вишикувалися довгі черги до центрів вакцинації — фото

Нагадаємо, зараз в Україні значна частина школярів навчається дистанційно, адже умовою роботи шкіл у звичайному режимі є вакцинація персоналу. Міністр освіти та науки Сергій Шкарлет заявив, що двома дозами вакцини від COVID-19 у нашій країні вже щеплено понад 730 тисяч педагогічних працівників. За словами міністра, одну дозу вакцини від COVID-19 отримали 87,3% освітян.

На початку жовтня МОЗ офіційно затвердило перелік професій, для яких вакцинація є обов'язковою та попередило: з листопада вчителів, які відмовляються від щеплення, відсторонюватимуть від роботи.

Чому обов’язковою вакцинацією педагогів можна досягнути протилежного результату і як мотивувати вчителів захиститись від ковіду, читайте у статті Оксани Онищенко «Обов’язкова вакцинація вчителів. Три питання, на які немає відповіді» у ZN.UA.