UA / RU
Підтримати ZN.ua

Як заснути при сильному стресі: поради психолога

Заснути майже неможливо, але потрібно.

В умовах війни, яку розпочав в Україні президент Росії Владімір Путін, ми відчуваємо стрес і часто не можемо заснути. Разом з тим, хоча б невеликі перерви на сон необхідні, щоб зберігати тверезість розуму та бути фізично готовими до будь-яких активних дій, які можуть бути необхідні. Психолог Катерина Гольцберг розповіла, що треба робити, щоб заснути у таких складних умовах.

Психолог зазначає, що стан, в якому зараз перебуває більшість людей, називається ажитація, він проявляється при сильному стресі чи психологічній травмі. Іноді ажитацію можна помилково прийняти за розгубленість.

Супутні симптоми:

Неможливість заснути

Біль у м'язах, що нагадує крепатуру. Зазвичай болять ноги, руки (пальці), щелепи.

Одночасно збудження та тривога. Бажання кудись бігти, щось не пропустити. Підвищена пильність. Метушливість.

Компульсії – нав'язливі ритуали та ментальні дії, що не мають логіки – ходіння по колу, миття рук, прогортання стрічки без фокусування.

Що робити

Потрібно поспати. Зробити це практично неможливо, але потрібно. Гольцберг зазначає, що на Майдані психологи іноді давали дорослим помалювати (розмальовки-мандали). Іноді людина засинала прямо над малюнком.

Ще можна пробувати читати щось нудне чи дивитися нудне кіно.

Якщо це не допомагає, можна прийнято мелатонін – природний гормон, що сприяє сну. Природний мелатонін виробляється організмом у темний час, тому можна закрити штори.

Важливо домовитися з рідними та спати по черзі, щоб не пропустити час, коли потрібно бігти в укриття.