UA / RU
Підтримати ZN.ua

Як врятуватися від ядерного вибуху: поради та правила поведінки

Лідер країни-агресора знову погрожує "ядеркою".

Президент Росії Владімір Путін під час оголошення часткової мобілізації погрожував використанням ядерної зброї. Раніше представники країни-агресора також неодноразово порушували тему ядерного удару.

Ми зібрали найважливіші правила, які можуть врятувати життя вам і вашим близьким у випадку ядерної загрози.

Читайте також: Євросоюз передасть Україні 5,5 млн таблеток йодиду калію на випадок витоку радіації

Ядерні заряди можуть бути розміщені на різних типах ракет, торпед, бомб та артилерійських снарядів, якими Росія постійно обстрілює нашу територію, повідомляє dovidka.info. Зрозуміти, що це була ядерна зброя, можна тільки після безпосереднього вибуху та отримання даних про радіоактивне забруднення території.

У випадку ядерної атаки, використання “брудної бомби” (вибухівки з радіоактивним матеріалом) або вибуху на АЕС головне правило лишається незмінним: почувши сирену, прямуйте в укриття.

В першу чергу, увімкніть радіо, телебачення або скористайтесь інтернетом для отримання сповіщення про відповідну загрозу та про подальші дії. Є велика ймовірність, що в зоні ураження зовсім не працюватиме інтернет та засоби звʼязку, буде відсутнє електропостачання. А тому заздалегідь подбайте про наявність радіоприймача з живленням від батарейок. Це може бути єдиним засобом звʼязку в надзвичайній ситуації.

Як діяти, якщо ядерний вибух застав на вулиці

Якщо ви були в дорозі, то під час вибуху зупиніть автомобіль на безпечній частині дороги і закрийте всі вікна, двері, люки та будь які отвори, перекрийте потік повітря ззовні. Прийміть захисну позу, керуючись порадами, що зазначені вище, та якнайшвидше дістаньтесь укриття.

Правила поводження в укритті

Як діяти, якщо ядерний вибух застав вас у приміщенні

Перша допомога постраждалому від ядерного вибуху

Наскільки високий ризик ядерного удару, які можуть бути наслідки для України, Росії і світу в цілому та чому ядерна зброя не є універсальним засобом перемоги на полі бою, читайте у матеріалі Олексія Іжака «Ядерний шантаж Росії: до чого готовий Путін і що потрібно знати Україні».