UA / RU
Підтримати ZN.ua

Як уберегти улюбленого собаку або кішку від укусів кліща

Слід користатися репелентами та перевіряти шерсть тварини після прогулянки. 

Щоб ефективно захистити вихованця - кішку чи собаку - від кліщів, треба дотримуватися порад ветеринара, пише FDA. Собаки та коти часто контактують з кліщами, перебуваючи на вулиці. Як і люди, домашні тварини можуть хворіти кліщовими хворобами. Крім того, домашні тварини можуть переносити кліщів ззовні дому всередину, де кліщі потім можуть кусати людей.

Читайте також: Укус кліща: що робити, якщо це вже сталося

Кліщі проявляють активність у теплу пору року: при 7°С ваш улюбленець вже може їх підчепити (хоча є свідчення про їхню активність і при нижчій температурі). Тому треба обговорити з ветеринаром, коли слід використовувати засоби від кліщів. Таких засобів у продажу безліч - таблетки, нашийники, спреї та краплі (ультразвукові засоби, засоби з ефірними оліями та вітамінами не довели свою ефективність у цьому питанні.)

Читайте також: Важливо знати: як уберегтися від укусу кліща

Є кілька важливих правил, яких слід дотримуватися при використанні цих засобів:

Окрім цього, щодня перевіряйте домашніх тварин на наявність кліщів, особливо після того, як вони проводять час на вулиці. Приділіть увагу породам з довгою і темною шерстю. Якщо ви виявили кліща у свого вихованця, видаліть його.

Також слід зменшити місце проживання кліщів у вашому дворі.

Раніше ми писали про те, що кліщі особливо небезпечні весною. За словами експертів, саме на квітень припадає найбільша активність кліщів. Вони переважно сидять у траві, на листі дерев, однак підхопити їх можна в цей період навіть на асфальті.