UA / RU
Підтримати ZN.ua

Як працюватиме механізм "ковідної амністії": відповідь МОЗ

Цей процес не передбачає анонімності. 

Зараз МОЗ разом з Мін'юстом та МВС працює над механізмом "ковідної амністії" для людей, які купили сертифікат про вакцинацію, не зробивши щеплення. Про це під час ток-шоу "Свобода Слово" розповів міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко. 

За його словами, пацієнти, які купили підроблений сертифікат, але згодом про це пожаліли, повинні розказати своєму сімейному лікареві  про те, у кого вони придбали документ. 

"Ми ведемо мову саме про тих, хто купив і використовує підробний сертифікат. Щоб вони прийшли до свого сімейного лікаря, повідомили про підробний сертифікат, повідомили, де його взяли. Їм зроблять щеплення, а сімейний лікар повідомить в Нацполіцію про контакти того, хто виписав підробний документ, щоб далі справа розглядалася в суді", - пояснив процедуру Ляшко.

Зараз механізм "ковідної амністії" лише в процесі, повідомив міністр. Проте варіант, який вже представили Мін'юсту та МВС, не передбачає анонімності. 

Читайте також: Нова хвиля коронавірусу вийде на пік вже цього місяця – KSE

Не досягнувши піку нової хвилі захворювання, Україна вже вийшла на першу позицію серед європейських країн за рівнем госпіталізацій, а за рівнем смертності – на другу. Зараз індикаторам "жовтої" зони карантину відповідають лише Кіровоградська, Закарпатська і Тернопільська області. Решта регіонів – у "помаранчевій" та "червоній".

У спробах розвантажити медичну систему МОЗ перейшло до агресивніших форм комунікації із населенням – обмежень у «червоних зонах» для людей, які не мають сертифікатів про вакцинацію; списків професій, що підлягають обов'язковій імунізації; публікаціям на сторінках соцмереж фото з реанімаційних відділень ковідних лікарень. Та чи достатньо цього, щоб упоратися із третьою хвилею COVID-19? Читайте у статтях Алли Котляр "Велика госпіталізація: чому так багато українців помирає від коронавірусу" та "Вакцинальна кампанія: як владі завоювати довіру людей" у ZN.UA.