UA / RU
Підтримати ZN.ua

Як підготуватися до надзвичайної ситуації в умовах війни: що взяти з собою та які питання обов’язково треба обговорити з дітьми

В умовах найбільш надзвичайної ситуації з усіх, які могли собі уявити, — повномасштабної війни, важливо заздалегідь продумати дії під час загострення ситуації, як от ракетні атаки, знищення енергосистеми, та як наслідок відсутність електрики, води та опалення.

В ДСНС зібрали поради, як злагоджено підготуватись до надзвичайної ситуації воєнного характеру та що приготувати «на чорний день». 

Скласти список

Насамперед українцям радять розробити повноцінний робочий план та прописати по пунктах усе, що може знадобитися: що покласти у тривожну валізу, як бути з транспортом, як опалювати оселю, що їсти. Також варто продумати можливі місця для евакуації та дії на випадок зникнення звʼязку. 

Тривожна валізка

Наповнення тривожних валіз один із важливих пунктів підготовки, туди варто покласти:

Звʼязок

Якщо зник звʼязок, варто спробувати підʼєднатися до мережі іншого оператора. Для цього в мобільному телефоні вручну потрібно обрати доступну мережу. Можна спробувати по черзі під'єднатися до кожного оператора.

Що ще варто зробити завчасно:

Укриття

В разі оголошення повітряної тривоги негайно пройдіть до найближчого укриття. Їхню адресу можна знайти в інтернеті або дізнатися в органів місцевого самоврядування.

Діти

Для дитини варто приготувати бірку із загальною інформацією та контактами батьків. Також дитині варто зібрати особисту мінівалізку, із водою, снеками довгого зберігання (наприклад, печиво), теплим одягом.

Також обговоріть із дитиною порядок дій у разі відсутності звʼязку. З дітьми молодшого віку треба проговорити поведінку під час тривоги та домовитися, що вона разом з однокласниками перебуватиме в укритті.

Матеріал підготовлено в межах кампанії "Безпека (Ци)Вільних", яку втілює ГО “Інтерньюз-Україна” спільно з ДСНС за підтримки Проєкту USAID "ГОВЕРЛА".