UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ізраїль передасть Україні системи оповіщення про ракетні удари

Про постачання зброї не йдеться.

Ізраїль готовий передати Україні системи попередження про ракетні удари. При цьому про передачу озброєння не йдеться. Про це у Twitter повідомляє журналіст Моше Вейнбергер із посиланням на прес-конференцію прем'єр-міністра Ізраїлю Елі Коена.

Країна допоможе Україні розробити систему раннього сповіщення про наближення ракет та іранських безпілотників. Однак самі системи ураження цілей не будуть поставлені.

Ізраїльські фахівці допоможуть українцям створити свою "розумну" систему, яка допоможе виявляти ворожі ракети та дрони, щоб потім їх збивати українськими засобами ППО.

Читайте також: Посольство Ізраїлю в Україні знову працює

Ізраїль використовує власну систему оповіщення про ракетну небезпеку під назвою "Цева адом" ("Червоний колір"). Вона використовує радари та оптичні датчики, які помічають наближення повітряних загроз, визначають їх розміри та ступінь небезпеки.

Після цього дані відображаються на електронній карті, а у містах, що знаходяться в зоні поразки, звучать сирени. Крім того, спеціальний додаток надсилає ізраїльтянам повідомлення про загрозу — користувачі мають лише кілька хвилин, щоб сховатися в притулках.

Як відомо, Ізраїль посідає неоднозначну позицію щодо війни в Україні. Раніше країна відмовилася постачати Україні системи ППО.