UA / RU
Підтримати ZN.ua

Італія видала Україні росіянина, який організував банду із викрадення автомобілів в Україні

Підозрювані пропонували власникам заплатити «викуп» за власне авто, або розбирали його на деталі.

Правоохоронні органи Італії погодили екстрадицію до України громадянина Росії, якого розшукували в Україні за підозрою в організації схеми викрадення автомобілів та отримання викупу за них.

Як повідомив Офіс Генерального прокурора України у понеділок, підозрюваного, якого затримали в Італії у 2023 році, у  співпраці з правоохоронними органами Республіки Польща уже доставили в Україну.

За даними слідства, виданий Україні чоловік організував злочинну схему викрадення автівок та вимагання у власників коштів за їх повернення  та підозрюється за статтями  5 ст. 27 ч. 2, 3 ст. 289, ч. 2 ст. 189 Кримінального кодексу України.

Як зазначили в ОГП, росіянин залучив групу осіб, які у Telegram пропонували власникам викрадених автомобілів повернути їх за пів ціни. Якщо вони відмовлялись сплачувати «данину», підозрювані продавали транспортний засіб або розбирали його та продавали запчастини, змінюючи номерні знаки рам, кузовів та агрегатів.

Відомо, що гроші за викрадені авто потерпілі перераховували на електронні гаманці різних криптосервісів.

В Генпрокуратурі зазначили, що діяльність банди припинили у серпні 2022 року. Тоді правоохоронці провели понад 50 обшуків на території дев’яти областей, а п’ятьом учасникам групи повідомили про підозру. Росіянина-організатора схеми оголосили в міжнародний розшук.

«Наразі йому обрано запобіжний захід – тримання під вартою з правом внесення застави в розмірі 15 млн 140 тис гривень», - зазначили в ОГП.

Читайте також: Україна екстрадувала у США американського солдата, який воював проти Росії. Його звинувачують у вбивстві у Флориді

Зазначимо, що хоча у 2023 році кількість викрадення автомобілів сягла того ж рівня, що й у довоєнний 2021 рік, це на 90% менше ніж у 2022 році. Тоді за рік в Україні викрали 12 448 авто, а минулого року кількість таких злочинів впала до 1278. При чому половина викрадень авто торік припала на три прифронтові регіони – Донецьку, Херсонську та Дніпропетровську області.