UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ірландія планує скоротити виплати біженцям з України

Це стосується пенсіонерів та осіб з інвалідністю.

Війна, яку розпочала Росія, змусила багатьох українців виїхати за кордон та знайти тимчасовий притулок в інших країнах. В тому числі – в Ірландії.

Читайте також: Польща внесла зміни до закону про допомогу українським біженцям

Зараз там планують скоротити виплати для деяких українських біженців, пише The Irish Independent. Про це повідомила міністерка соціального захисту Хізер Хамфріс. Скорочення допомоги стосуватиметься людей, які проживають у державному житлі з харчуванням і стосуватиметься  також вразливих категорій.

Міністерка підтвердила, що це торкнеться близько 2500 пенсіонерів і людей, які отримують виплати по інвалідності. При цьому скорочення виплат відбудеться не відразу, а до кінця літа.

«Повне обслуговування житла означає, що ви отримуєте їжу, світло, тепло та всі передбачені комунальні послуги. Ми це поступово впроваджуємо, це станеться в серпні. Людей з інвалідністю або пенсіонерів приблизно 2500. Ми вважаємо, що коли ви отримуєте всю цю підтримку, платіж слід зменшити», – пояснила вона.

Видання нагадало, що уряд спочатку встановив найвищі ставки добробуту для українських біженців, коли десятки тисяч приїхали до Ірландії два роки тому.

Соціальні виплати для них скорочувалися у кілька етапів. Спочатку уряд оголосив, що допомога для тих, хто приїхав сюди з середини березня, буде скорочено з 232 євро на тиждень до 38,80 євро - така сама сума виплачуватиметься тим, хто отримує пряме забезпечення.

Минулого тижня уряд оголосив, що виплати близько 27 000 біженців, які мешкають у державних установах, незалежно від того, коли вони прибули до Ірландії, також буде скорочено до 38,80 євро.

Серед українських біженців, що наразі проживають в Європі, 57% використовують в побуті українську мову. Про це стало відомо з дослідження Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), яке провели серед громадян України, що перебувають в країнах Євросоюзу від початку повномасштабної агресії Росії.