UA / RU
Підтримати ZN.ua

Іпотечна програма «єОселя»: які нововведення очікуються

Вона користується популярністю у українців.

В 2022 році в Україні стартував перший етап реалізації програми «єОселя». Це державна програма кредитування житла під фіксований відсоток, розмір якого варіюється залежно від приналежності заявників до певної пільгової категорії.

Читайте також: "єОселя": кому та чому банки можуть відмовити в пільговій іпотеці

Нещодавно уряд анонсував чергові нововведення в цій послузі. Фахівці «Юридичного порадника для ВПО» розповіли, що може змінитися.

Передбачено можливість використання житлового сертифіката «єВідновлення» в якості першого внеску за програмою «єОселя»

Вартість сертифіката може не покривати вартість житла, яке людина планує придбати. Наприклад, отриманий житловий сертифікат «єВідновлення» за знищене житло номіналом 2 млн грн., але вартість квартири, яку людина хоче придбати, становить, до прикладу, 3,5 млн грн. Якщо до цього часу потрібно було доплатити з власних коштів або вибрати дешевше житло, то тепер на залишкову вартість можна взяти пільгову іпотеку за програмою «єОселя». За умовами програми перший внесок має бути не менш ніж 20% від вартості житла.

ВПО та члени їхніх родин зможуть купувати квартири або будинки, збудовані до 10 років тому

До цього часу «вік» житла для цієї категорії позичальників був обмежений 3-ма роками.

Юристи оцінюють цю зміну як позитивну, оскільки така можливість дасть змогу придбавати житло також і на вторинному ринку, аби мати змогу жити в ньому одразу, а не чекати завершення будівництва, здачі в експлуатацію чи тривалого ремонту. Ця зміна набере чинності з 18 грудня.

Також нові правила «єОселі» передбачають можливість придбати житло «віком» до 10 років військовослужбовцям і правоохоронцям, медикам, педагогам, науковцям, ветеранам та членам їхніх сімей у Чернігівській, Сумській, Харківській, Запорізькій, Херсонській областях.

Внутрішньо переміщені особи можуть отримати пільговий іпотечний кредит під 7% річних, якщо вони відповідають таким вимогам:

Нагадаємо, у Міністерстві економіки України розповіли, що українці взяли кредити на придбання житла на 10 млрд грн від початку року. На сьогодні взяти кредит за програмою «єОселя» можна у 10 банках.