UA / RU
Підтримати ZN.ua

Інвестиції у майбутнє: скільки витрачають на навчання студента Швеція, Канада та інші країни

Від українських вишів чекають якісно підготовлених спеціалістів за нинішнього скромного фінансування.

Розрив між очікуваннями ринку праці від фахівця та тим, чого його навчили в університеті, є не лише українською проблемою, і стає найбільшим розчаруванням для випускників та роботодавців.

Роботодавці одержують дипломованого спеціаліста, якого ще треба вчити. А самі випускники, здобувши вищу освіту, але не навички відповідного рівня, змушені влаштовуватися на роботу з низькою зарплатою чи не за фахом.

Проте не слід забувати про те, що формування випускника з якісними знаннями, який би відповідав очікуванням ринку праці, потребує попередніх інвестицій, пише професор Олександр Костюк у статті «Чому випускники університетів не задовольняють роботодавців».

Найбільше витрачають на підготовку студентів у Швеції, Канаді та Данії. Україна за цим показником не дотягує до рівня Мексики.

ZN.UA

«Чи легко нашим університетам з таким показником генерувати якісний освітній продукт – випускника? Чи можна виробляти якісніший освітній продукт, якщо обсяги фінансування процесу його виробництва у кілька разів поступаються аналогічним показником університетів зарубіжних країн?», - запитується автор.

Епосі масового, неефективного державного фінансування вищої освіти треба покласти край, вважає Костюк. «Гроші мають ходити за студентом», – правильна теза. Але щоб ця теза працювала, треба щоб грошей, які «ходять за студентом», було достатньо.

Читайте також: Випускник КПІ заявив про намір заробити своїм стартапом мільйон доларів за три роки

Скоро почнеться вступна кампанія, і абітурієнти мають визначитися з вибором. Традиційно вважається, що для перспективного майбутнього потрібно мати диплом про вищу освіту. То чому ж тоді так багато дипломованих фахівців не можуть знайти себе на ринку праці? Читайте у матеріалі Олександра Костюка «Чому випускники університетів не задовольняють роботодавців».