UA / RU
Підтримати ZN.ua

Іноземні інспектори перевірять діяльність ЗСУ в рамках Віденського документу

Експерти багатонаціональної групи працюватимуть в Україні до 24 вересня.

Багатонаціональна інспекційна група Угорщини прибула в Одесу та розпочала роботу зі спостереження за діяльністю Збройних сил України. Інспекція відбувається відповідно до положень Віденського документу 2011 року про заходи зміцнення довіри та безпеки, повідомляє Управління верифікації Генерального штабу ЗСУ.

До складу групи увійшли три фахівці з Угорщини та по одному представнику від Канади, Чехії, Словаччини і Данії. Ця спостережна місія в Україні стала 26-ю, яка проводиться понад встановлених з 2014 року квот.

"Мета місії – спостереження за військовою діяльністю Збройних сил України, інших військових формувань і правоохоронних органів України, отримання об'єктивної та неупередженої інформації про військово-політичну обстановку у нашій державі, з подальшим інформуванням європейської спільноти", - розповіли українські верифікатори.

У Генштабі ЗСУ наголосили на тому що запропонована Україною практика проведення понадквотних інспекцій розглядається керівними структурами ОБСЄ в якості платформи для обговорення майбутньої системи контролю над озброєннями.

У січні цього року багатонаціональна інспекційна група у складі представників України, Канади і Данії в рамках Віденського документу 2011 року перевірила військову діяльність Росії в Ростовській області. Інспектори виявили факт формування в області, що прилягає до державного кордону України, мотострілецької дивізії чисельністю 10,5 тисяч осіб. Також були виявлені скупчення артилерійських систем різних типів в районі Новочеркаська.

Віденський документ - це одна з фундаментальних угод часів Холодної війни, яка встановлює правила проведення перевірок, повідомлення про військову активність, а також прозорість в проведенні військових навчань. Цей документ базується на принципах, які були досягнуті в 1975 році в межах ОБСЄ.