UA / RU
Підтримати ZN.ua

Іноземні фармгіганти отримають пів року для роздумів: вийти з РФ чи потрапити під санкції в Україні – закон

Чи можуть відчути українці брак деяких ліків? 

Іноземні фармкомпанії можуть втратити в Україні близько 6% ринку в грошовому вимірі у зв’язку з введенням в дію оновленого закону «Про лікарські засоби», йдеться в аналітичній статті на УНІАН.

Як відомо, документ, ухвалений у травні, дозволяє обмежувати обіг в Україні лікарських засобів, виробництво яких розташоване на території РФ та Білорусі. Український бойкот може стосуватися також ліків іноземних компаній, які прямо або опосередковано пов’язані з РФ та Білоруссю.

Український закон став своєрідним моментом істини для іноземних фармгігантів. Для них заборона спершу є тимчасовою,  а далі компанії матимуть пів року на те, аби зробити принциповий вибір – згорнути свій бізнес на території Росії та Білорусі, або ж потрапити під повну санкційну заборону в Україні. 

Санкційна заборона в Україні накладає на таку іноземну компанію щонайменше репутаційне клеймо, яке засвідчує співпрацю цієї фармацевтичної компанії з терористичною державою та сплату податків до бюджету терористів.

Перше рішення щодо припинення дії реєстраційних посвідчень на ліки було ухвалене у жовтні і стосувалося 35 препаратів угорської компанії «Гедеон Ріхтер».  

Ще одна іноземна фармкомпанія, яка не пішла з російського ринку і ліки якої гіпотетично можуть потрапити під заборону в Україні, – словенська КРКА. За 2021 рік вона сплатила до бюджету РФ 35 млн доларів. Якщо перевести на вартість зброї, якою вбивають українців, то це: 35 тисяч снарядів для 122-мм гармати, або 490 ракет «Смерч», або 5 крилатих ракет «Калібр», або вартість трьох штурмовиків Су-25.

У статті також наголошується на тому, що українські гравці фармринку виграють від таких нововведень лише мінімально. Пояснюється це тим, що обсяги проблем, з якими зіткнулась галузь під час війни, не можуть бути компенсовані просто вилученням декількох препаратів із безліччю замінників.

«Обсяг продажів ліків у грошовому вираженні обвалився приблизно на чверть. Ми втратили мільйони споживачів, частину ринку на окупованих територіях, сильно постраждала логістика. 1-2%, які ми, можливо, зможемо компенсувати завдяки цьому закону, – це крапля в морі», – пояснив керівник одного з українських фармпідприємств на умовах анонімності.

Нагадаємо, відповідно до закону, заборонити в Україні можна виключно ті лікарські засоби, які мають два та більше аналогів. Відтак із новим законом українці не відчують на собі браку необхідних ліків.