UA / RU
Підтримати ZN.ua

Індексація пенсій: для яких категорій пенсіонерів її провели у березні

Роз'яснення дали у Мінфіні.

Попри війну, українці продовжують отримувати пенсії та інші соціальні виплати. Також 1 березня відбулася індексація пенсій. У Мінфіні розповіли, яких категорій пенсіонерів вона торкнулася та на скільки зросли виплати.

У відомстві підкреслили, що з 1 березня 2024 року вперше для всіх категорій пенсіонерів індексацію проведено одночасно.

Читайте також: Призначення пенсії: коли можуть зарахувати у стаж догляд за людиною з інвалідністю

В Україні, відповідно до постанови Кабміну «Про індексацію пенсійних і страхових виплат та додаткових заходів щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2024 році», коефіцієнт індексації пенсій становить майже 8 %.

У Мінфіні зазначили, що в середньому пенсії зростуть на 322 грн, а середня пенсія в Україні становитиме 5 717 гривень.

«Також з 1 березня підвищено прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, з 2 093 грн до 2 361 гривні. Це дозволить збільшити розміри надбавок, доплат і підвищень до пенсій, які обчислюються із розміру прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб», – йдеться у повідомленні.

Також у відомстві додали, що видатки на індексацію пенсій та збільшення надбавок, доплат і підвищень до пенсій буде здійснено у межах видатків бюджету Пенсійного фонду та коштів, передбачених у держбюджеті на пенсійне забезпечення на 2024 рік.

Раніше ми писали, що робити, якщо людині бракує декілька місяців стажу для виходу на пенсію.