UA / RU
Підтримати ZN.ua

Інакше будуть проблеми: одеських митників затримали на масштабній схемі вимагання

За неповну зміну вони "заробили" 65 тисяч гривень.

© Прес-служба ДБР
© Прес-служба ДБР
© Прес-служба ДБР
© Прес-служба ДБР
© Прес-служба ДБР

На Одеській митниці працівники налагодили масштабну систему поборів та вимагали хабарів з усіх, хто перевозив товари через кордон, у тому числі за ввезення товарів, які на час війни звільнено від оподаткування, повідомило Державне бюро розслідувань.

В ДБР заявили, що під час обшуку адмінбудівлі митного поста виявили схованки грошей співробітників митниці, які лише за декілька годин зміни встигли «заробити» понад 65 тисяч гривень. 

“Гроші спритники ховали під плінтусами, у комп'ютерній техніці, обігрівачах, макулатурі та навіть у туалеті”, - уточнили в бюро.

Зокрема під час спецоперації було затримали інспектора Одеської митниці, який вимагав з імпортера «плату» за безперешкодний ввіз генераторів та електроприладів в Україну. Слідчі кажуть, що митник брав гроші за не створення штучних проблем при митному оформленні генераторів попри те, що нині діють пільгові умови для їх розмитнення. Такі «послуги» він оцінював у 50% від суми офіційних митних платежів. За нетривалий час слідства він отримав хабарів на кілька тисяч доларів США.

Інспектора затримали на гарячому. Зараз вирішується питання про повідомлення йому про підозру у вимаганні та одержанні неправомірної вигоди (ч. 3 ст. 368 КК України) та обрання запобіжного заходу. Якщо його вину доведуть у суді, чиновнику загрожує до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

В ДБР додали, що слідство ще триває, адже  встановлюється повне коло причетних до цієї та інших схем.

Читайте також: В Україні викрили корупційну схему на митниці, до якої причетні понад десять високопосадовців

Раніше Державне бюро розслідувань виявило на Одеській митниці 133 контейнери із товарами на суму 1,5 млрд гривень, які свідомо переховували від оподаткування.