UA / RU
Підтримати ZN.ua

Імунолог про новий локдаун: Кабмін може ухвалити рішення до кінця тижня

Наступний тиждень буде дуже показовим

Поширення коронавірусу в Україні набирає обертів, і в багатьох регіонах різко зросла кількість хворих і смертність, тому вже до кінця тижня Кабінет міністрів може ухвалити рішення про введення жорстких карантинних обмежень по всій країні.

Про це повідомив відомий лікар-інфекціоніст, імунолог Федір Лапій, пише "24 канал".

За його словами, в Україні зросла госпіталізація пацієнтів з коронавірусом і необхідно вводити локдаун, щоб зменшити кількість заражень і навантаження на медичну систему.

Лапій впевнений, що наступний тиждень буде дуже показовим і не виключив, що найближчим часом можуть ввести локдаун.

"Можливо, до кінця тижня рішення буде ухвалене", - заявив лікар.

Раніше міністр охорони здоров'я Максим Степанов озвучив умови, за яких в Україні можуть ввести локадун. Він зазначив, що, якщо 50-70% регіонів отримають обмеження "червоної" зони, то в країні введуть тотальний карантин.

Весняна хвиля коронавірусу в Україні стане вже третьою і буде небезпечніше осінньої, оскільки має характерне стрімкий розвиток. Її пік припаде на кінець квітня ; за даними Інституту показників і оцінки здоров'я при Вашингтонському університеті (IHME) до середини весни наша країна вийде на позначку понад 60 тисяч інфікованих і близько 450 померлих на добу.

У «червоній» зоні залишаються Житомирська, Закарпатська, Івано-Франківська та Чернівецька області. Вінницька, Донецька, Київська, Львівська, Миколаївська, Сумська, Тернопільська, Хмельницька, Черкаська та Чернігівська області, а також Київ, потрапили в «помаранчеву» зону. Решта регіонів поки знаходяться в «жовтій» зоні.

На сьогодні в ряді регіонів знову переповнені лікарні, за даними аналітиків, рівень госпіталізацій ковідних пацієнтів в нашій країні один з найвищих в Європі. Попри заклики експертів посилити карантин, в Міністерстві охорони здоров'я заявляють: локдаун в Україні введуть, тільки коли буде «існувати загроза системі охорони здоров'я».

А глава МОЗ Степанов 11 березня похвалився у Facebook «успішною боротьбою» з двома першими хвилями коронавірусу і готовністю зустріти третю у всеозброєнні.

24 лютого в Україні почалася вакцинація від коронавірусу препаратом Covishield (торгова назва вакцини AstraZeneca, яка виробляється в Індії). На сьогодні щеплення отримали 62 083 людини.

За 21 день вакцинації вийти на анонсований МОЗ рівень 10-11 тисяч щеплень щодня не вдалося. У Києві 13-14 березня не зробили жодного щеплення взагалі, на що звернув увагу системний аналітик і автор ZN.UA Євген Істербін.