UA / RU
Підтримати ZN.ua

Human Right Watch звинувачує бойовиків в обстрілі Маріуполя та автобуса під Волновахою

Згідно з оцінками організації, в Донецькій області загинули 340 людей.

Незаконні збройні формування на Сході України причетні до обстрілу блокпоста під Волновахою 13 січня і Маріуполя 24 січня, стверджує правозахисна організація Human Right Watch.

До такого висновку спостерігачі організації прийшли на підставі аналізу наслідків обстрілу на місцях трагедій. На їхню думку, в обох випадках особливості осколків снарядів, залишених ними воронок і пошкоджень дозволяють стверджувати, що обстріли вівся з території, підконтрольній бойовиками, систем реактивного залпового вогню "Град".

При цьому правозахисники звинувачують обидві сторони в порушенні міжнародного гуманітарного права.

"Під час останнього розслідування в зоні конкликта, HRW з'ясувала, що як провладні сили, так і підтримувані Росією бойовики невиправдано ставили під загрозу мирних жителів, розміщуючи військові цілі і використовуючи вибуховий зброю з великим радіусом ураження в житлових районах, включаючи території, що прилягають до шкіл, що порушує міжнародне гуманітарне право", - йдеться у звіті.

При цьому в організації зазначають, що вони фіксували й інші випадки обстрілу мирного населення, зокрема у Донецьку 22 січня. Проте в цьому випадку їм не вдалося встановити винних. Загальна кількість загиблих у Донецькій області в січні HRW оцінила 341 людини, у тому числі 71 жінка і шість дітей.

Раніше місцеве управління МВС називало інші цирфы: 112 загиблих, з них 6 дітей від 2 до 16 років; 219 осіб отримали поранення, у тому числі 18 дітей.

Схема обстрілу Маріуполя
hrw.org