UA / RU
Підтримати ZN.ua

Група інвалідності на ступінь вище: за яких умов її можуть встановити безстроково

Це стосується певних категорій осіб.

Через війну, яку розпочала Росія, в Україні зростає число людей, які мають інвалідність. Для отримання групи інвалідності особа має пройти медико-соціальна експертну комісію (МСЕК).

Читайте також: Призначення пенсії: чи можуть зарахувати у стаж догляд за особою з інвалідністю

Експерти «Юридичної сотні» пояснили, у яких випадках МСЕК може встановлювати групу інвалідності на ступінь вище, але не вище I групи без зазначення строку повторного огляду (безстроково).

Дана норма передбачена частиною 13 статті 7 Закону України «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні».

Такий випадок має місце за наявності наступних умов:

Переогляд проводиться у разі настання змін у стані здоров’я і працездатності особи з інвалідністю або за рішенням суду. Для проведення переогляду з метою підвищення групи інвалідності особі з інвалідністю або її законному представнику слід подати особисту заяву.

Також безстроково групу інвалідності МСЕК встановлює тим особам, у яких строк переогляду настає після досягнення ними пенсійного віку.

Порядок проведення переогляду з метою підвищення групи інвалідності і вичерпний перелік анатомічних дефектів, інших необоротних порушень функцій органів і систем організму, станів та захворювань, за яких відповідна група інвалідності встановлюється без зазначення строку повторного огляду, затверджується Урядом.

Через війну, яку розпочала Росія, багато українців були змушені виїхати в більш безпечні регіони або за кордон. Через це вони не завжди можуть пройти МСЕК та підтвердити свою інвалідність. Нагадаємо, чи потрібно проходити МСЕК під час війни.