UA / RU
Підтримати ZN.ua

Гроссі підкреслив, що МАГАТЕ встановить постійну присутність на Запорізькій АЕС

Гендиректор агенції також заявив, що цілісність ЗАЕС неодноразово порушували як випадково, так і навмисно.

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі уточнив, що організація має намір встановити безперервну присутність своїх експертів на тимчасово окупованій російською армією території Запорізької АЕС. Про це він сказав у зверненні на своїй сторінці у Twitter.

"Я щойно завершив перший тур ключовими зонами, які ми хотіли побачити в цьому першому підході до всього об’єкта. Звичайно, тут ще багато чого потрібно зробити. Моя команда залишається. І що більш важливо і що найважливіше: ми встановлюємо постійну присутність МАГАТЕ тут", – заявив Гроссі.

Він також повторив у коментарі CNN, що організація не йде з об’єкту та збирається залишитися там.

За словами гендиректора МАГАТЕ, він буде перейматися подіями на Запорізькій атомній електростанції до остаточної стабілізації ситуації.

Читайте також: Із ЗАЕС готуються евакуювати співробітників «Росатому»

«Я хвилююся і буду продовжувати хвилюватися за станцію, поки ми не матимемо більш стабільної ситуації, яка буде більш передбачуваною. Очевидно, що станцію та її фізичну цілісність випадково й навмисно порушували кілька разів», – зазначив Гроссі.

Він наголосив, що, незважаючи на різні думки про війну РФ проти України, цього не повинно відбуватися. Саме тому МАГАТЕ намагається запровадити певні механізми та забезпечити присутність своїх представників на Запорізькій АЕС.

Раніше стало відомо, що Рафаель Гроссі й більша частина делегації Міжнародного агентства з атомної енергії поїхали з території ЗАЕС.