UA / RU
Підтримати ZN.ua

Громадськість вимагає звільнити незаконно затриману в Криму громадянську журналістку Ірину Данілович

Жінку російські силовики затримали ще у квітні, досі її місцеперебування та стан не відомі.

Російські окупанти в Криму 29 квітня затримали громадянську журналістку Ірину Данілович, коли вона їхала з роботи додому. Про її місцеперебування після «затримання» силовики не повідомили, лише заявили, що заарештували на 10 діб. Однак станом на 7 травня досі невідомо, де перебуває Данілович. Громадськість вимагає звільнення в окупованому Криму громадянської журналістки. Відповідну заяву опублікував Центр прав людини ZMINA.

«Окупаційні правоохоронні органи не вживають ефективних заходів для пошуку Ірини Данілович. Батько та адвокат Ірини подали заяву до кількох органів в Криму щодо викрадення людини, однак відповіді не отримали. Крім того, з’явилася інформація, що є відеозапис моменту викрадення Ірини, однак російські правоохоронні органи тривалий час відмовлялися долучити даний відеозапис до матеріалів справи та надати батькові його копію», – йдеться у спільній заяві правозахисників та громадських активістів.   

Вказано, що викрадення Ірини Данілович має ознаки насильницького зникнення згідно з Міжнародною конвенцією про захист усіх осіб від насильницьких зникнень. Крім того, що зараз не відомо місцеперебування та стан Ірини Данілович, вона не має доступу до адвоката. Це означає, що журналістка позбавлена можливості користуватися правовою допомогою.  

«В той час як основна увага міжнародної спільноти прикута до масових звірств російських військ на материковій Україні, залишаються практично непоміченими репресії окупаційної адміністрації РФ в Криму. На окупованому півострові продовжуються свавільні обшуки, арешти, катування у місцях несвободи, вироки у політично вмотивованих кримінальних справах та інші грубі порушення прав людини, воєнні злочини і злочини проти людяності», – йдеться в заяві. 

Підписанти зазначили, що викрадення Ірини Данілович в Криму на тлі широкомасштабних насильницьких зникнень у Херсонській, Запорізькій та інших окупованих областях України свідчать про реальну загрозу для життя, здоров’я та свободи для громадських активістів, правозахисників та інших осіб на всіх територіях, які тимчасово перебувають під контролем російських окупаційних сил. Вказано, що з  2014 по 2021 рік за даними КримSOS, 44 особи стали жертвами насильницьких зникнень в окупованому Криму, доля та місцеперебування 15 з них досі невідомі.   

З огляду на вищевказане підписанти звертаються до міжнародної спільноти, зокрема:

Правозахисники та активісти закликали міжнародну спільноту:

Крім того, підписанти звернулися до урядів іноземних держав із проханням:

Під спільною заявою підписалися:

Читайте також: Окупаційний суд в Криму залишив у СІЗО Джелялова та ще двох кримських татар

Нагадаємо, Державний комітет України з питань телебачення та радіомовлення зафіксував 243 злочини російських агресорів проти українських журналістів та медіа. Найбільше злочинів Росія скоїла в Києві та області. Це вбивства, поранення, зникнення, викрадення, обстріли журналістів та телевеж, погрози, кіберзлочини.

Загалом за час війни семеро журналістів вбито під час виконання професійних обов`язків, 15 зникли безвісти, 14 загинули як учасники бойових дій або внаслідок російських обстрілів не під час виконання ними професійних обов`язків, 9 було поранено внаслідок обстрілів російських окупантів, 8 журналістів захоплено та викрадено.