UA / RU
Підтримати ZN.ua

Громадські організації проаналізували звіт Єврокомісії щодо верховенства права та боротьби з корупцією в Україні у минулому році

Громадськість склала свій власний звіт.

Коаліція громадських організацій підготувала Тіньовий звіт до розділу 23 «Правосуддя та фундаментальні права» звіту Єврокомісії щодо України у 2023 році, повідомили в Лабораторії законодавчих ініціатив. Вказано, що це перший звіт, який український громадський сектор надає ЄК після того, як Україна стала кандидатом на членство у Євросоюзі.

Експерти досліджували період з червня 2023 по серпень 2024 років. У ньому можна знайти результати аналізу ситуації, а також прогресу України та проблем у сферах верховенства права, боротьби з корупцією та захисту основоположних прав і свобод людини.

У звіті експерти також надали близько 350 рекомендацій. Вони можуть допомогти розв’язати нагальні проблеми на нинішньому етапі реформування вказаних сфер.

«Головним завданням першого Тіньового звіту було зафіксувати стан справ у сферах верховенства права, боротьби з корупцією та прав людини. Саме з них у вересні починаються перемовини про вступ України до ЄС. У звіті ми з партнерами по коаліції надали стратегічні та практичні рекомендації, необхідні для результативного реформування цих сфер. Я вдячна нашим партнерам та експертам за їх роботу, а Єврокомісії — за довіру. Перший крок зроблений. Наступні звіти готуватимуться громадським сектором щороку та фіксуватимуть досягнення та проблеми за вказаними напрямами», – зазначила виконавча директорка ЛЗІ.

Над звітом працювали:

Нагадаємо, 23 червня 2022 року лідери ЄС своїм одностайним рішенням надали Україні статус кандидата на членство в Євросоюзі. При цьому перед початком переговорів щодо вступу до ЄС Україна має виконати низку умов. Вони стосуються, зокрема, прозорості відбору суддів Конституційного суду, Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії суддів, а також посилення боротьби з корупцією тощо.