UA / RU
Підтримати ZN.ua

Християни східного обряду відзначають Великдень

Свято пов'язане з воскресінням Ісуса Христа.

8 квітня християни східного обряду відзначають Великдень або Свято Воскресіння Христового.

На Великдень християни згадують події, описані в Євангелії. У п'ятницю після бичування Ісус Христос був розп'ятий за стінами Єрусалиму, а в неділю – воскрес.

Час святкування Воскресіння Господнього встановив Перший Вселенський собор у 325 році: Великдень відзначають у першу неділю після першого весняного повного місяця – між 4 квітня та 8 травня.

Після масштабної реформи календаря в XVI столітті католики і православні почали відзначати Великдень у різні дати, проміжок між якими може становити до декількох тижнів. Так, в цьому році католики відзначали Великдень 1 квітня, а православні – 8 квітня.

Великодню передує 40-денний піст і Страсний тиждень, який розпочинається Вербною неділею. В суботу увечері в храмах проходять Великодні богослужіння.

У суботу в Єрусалимі в Храмі Гробу Господнього тисячі віруючих всього світу стали свідками сходження благодатного вогню.

Традиції святкування Великодня

Спати в ніч на свято не прийнято – необхідно піти до церкви на Всеношну службу і освятити пасхальний кошик, основними атрибутами якої обов'язково повинні стати паски і фарбовані яйця.

Найдавнішим звичаєм Великодня є привітання "Христос воскрес!", відповідати на яке необхідно "Воістину воскрес!".

Вважається, що словами "Христос воскрес" Марія Магдалина вітала імператора Тіберія, якого прийшла сповістити про воскресіння Христа і подарувала йому яйце. Тиберій відповів, що це так само неймовірно, як те, щоб біле яйце стало червоним. І тут же сталося диво – яйце почервоніло в руках у Марії Магдалини.

Першою стравою, з якого починається сніданок на Великдень, має стати освячене яйце і шматочок паски. Розфарбовані яйця є символом воскресіння і початку нового життя.

В Україні діти грають у "битки", з'ясовуючи, чиє яйце виявиться міцнішим.