UA / RU
Підтримати ZN.ua

Гранти на навчання для студентів: в Мінцифри розповіли, хто зможе отримати кошти

Це експериментальний проєкт двох міністерств.

Українські студенти зможуть отримувати гранти на навчання через «Дію». Сума буде залежати від їх балів на НМТ. Про це розповів міністр цифрової трансформації Михайло Федоров на своєму Telegram-каналі.

Читайте також: Базова військова підготовка: чи можна студенту відмовитись від неї

Він повідомив, що Мінцифри разом з МОН упроваджує принцип «Гроші ходять за студентом». Уряд ухвалив постанову про реалізацію експериментального проєкту.

«Це революційний крок для української системи вищої освіти. Цього року вступники вперше зможуть отримати державний грант для оплати контракту в університеті — від 15 тисяч гривень і більше щорічно протягом навчання. Кошти нараховуватимуть через «Дію», щоб процес був простим та зрозумілим. Студенти, що вступили на бюджетну форму навчання, як і раніше, отримуватимуть повне фінансування від держави. Система державних грантів трансформує підхід до освіти серед як студентів, так і навчальних закладів», – пояснив він.

Михайло Федоров зазначив, що раніше під час вибору спеціальності вступник орієнтувався на наявність бюджетних місць, адже не завжди сім’я могла оплатити навчання на контракті.

«І навіть якщо дитина мріяла стати журналістом, йшла навчатися на маркетолога, адже там пройшла на бюджет. Грант — це свобода вибору спеціальності для дитини.   Для навчальних закладів нова система стимулюватиме конкуренцію. Адже більше студентів — більший бюджет. Це стане стимулом для покращення умов навчання, професійного розвитку викладачів, створення додаткової цінності для вступників. Такий підхід вже давно працює в країнах з найкращим рівнем освіти, наприклад у США.  Ми проаналізували досвід країн-лідерів та починаємо працювати за такою системою в Україні», – підсумував він.

Як студенти зможуть отримати грант на навчання

Все буде залежати від результатів НМТ.

Бал на НМТ з будь-яких двох предметів:

Розмір гранту помножиться на коефіцієнт залежно від спеціальності.

Нагадаємо, в Україні пропонують всім навчальним закладам системи вищої освіти, передвищим освітнім закладам, а також професійно-технічним, перейти на нову систему організації навчального процесу. Він має бути за визначенням МОН “адаптивним” та враховувати об'єктивні впливи ударів по критичній інфраструктурі військ країни-агресора.