UA / RU
Підтримати ZN.ua

Гранти на навчання: чи втратять їх студенти, які змінили виш

Про це розповіли у Міносвіти.

Українські студенти зможуть отримати гранти на навчання через «Дію». Сума буде залежати від їх балів на НМТ. Заступник міністра освіти і науки України Михайло Винницький в інтерв’ю «Укрінформу» пояснив, чи втратять грант студенти, які змінили місце навчання.

Читайте також: Базова військова підготовка для студентів: хто її має проходити

«Якщо студент з якихось причин, наприклад через зміну місця проживання, вирішить перейти з одного університету в інший, то і грантові кошти переходять за ним, якщо він обирає ту саму спеціальність», – пояснив він.

Також здобувачі освіти, які не закінчили навчання на контракті, не мають повертати кошти, які держава їм надала за грантовою системою.

«У такому разі кошти, які були призначені для цієї людини на навчання протягом 4 років, не виплачують. Але на той період, коли особа вчиться, є грантові кошти, і це безповоротні кошти», – зазначив Михайло Винницький.

Крім того, студенти, які вступили на контракт і отримали грант, не обов’язково мають завершувати навчання за обраною спеціальністю.

«Такого зобовʼязання немає і для бюджетного місця. Тому нелогічно, щоб воно було для грантових коштів», – пояснив він.

Через повномасштабне вторгнення РФ, багато українців вимушено покинули свої домівки та стали внутрішньо переміщеними особами (ВПО). Переселенці отримують від держави щомісячну грошову допомогу. У березні вимоги до її отримання дещо змінилися. Нагадаємо, чи мають право на продовження виплати студенти.