UA / RU
Підтримати ZN.ua

Готували теракти в Україні та ЄС. СБУ та Нацполіція затримали агентурну мережу ФСБ РФ

Зокрема, за даними правоохоронців, вже відомо про підпали у Європі.

Служба безпеки України та Нацполіція нейтралізували агентурну групу ФСБ РФ, яка готувала підпали у місцях перебування масового перебування людей. Таким чином вдалося запобігти серії терактів як в Україні, так і в Європі, зазначили в СБУ.

«Основними цілями ворога були торгові центри, автозаправні станції, аптеки та ринки в Україні, Польщі та країнах Балтії», – зазначили в СБУ.

Своєю чергою в Нацполіції підкреслили, що вже відомо про кілька знищених пожежею торгових центрів у Польщі та балтійських країнах. Крім того, затримані отримали замовлення про підпал центру гуманітарної допомоги Україні, розташованого в Польщі.

Варшава. Пожежа у торговому центрі.

Зокрема, фігуранти справи за гроші вербували тих, хто підпалював би цивільні об’єкти. Аби знайти потенційних паліїв злочинці використовували особисті зв’язки в кримінальних колах.

Агентура ФСБ готували для завербованих фальшиві документи, зокрема, паспорти, водійські права, дипломи про освіту та медкарти. Все це оформлялося на третіх осіб. А для того, аби забезпечити незаконні фінансові операції, на підставних осіб відкривалися рахунки в банках. Так агенти ФСБ планували відправляти паліїв до країн Євросоюзу та «легалізувати» їх там.

Після вчинення підпалів виконавці мали знімати все на телефон, аби потім відзвітувати російській спецслужбі. Медіафайли ворог планував використати для підготовки спеціальних інформаційних операцій для розхитування суспільно-політичної ситуації в Євросоюзі.

Організатора мережі агентів затримали на Прикарпатті. Ним виявився 39-річний житель Івано-Франківська. Там же затримали і його спільника.

Зловмисники діяли у складі злочинного угруповання з 19 осіб. Всі вони були розосередженими по місцях проживання в Івано-Франківській, Дніпропетровській, Полтавській областях та у Запоріжжі. Діяльність угруповання дистанційно координували кадрові співробітники ФСБ РФ.

Нацполіція, СБУ ту Головне управління розвідки Міноборони провели 40 обшуків вдома у фігурантів, а також у транспортних засобах. Загалом обшуки відбулися у шести областях, де правоохоронці знайшли докази зв’язку злочинної організації з російською спецслужбою. Під час обшуків вилучили:

Організатору групи та спільнику повідомили про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

Зловмисникам загрожує довічне ув’язнення.

Нагадаємо, у травні у Варшаві вигорів торговий центр. Тоді пожежники припустили, що у будівлі не спрацювала система відсікання окремих зон, яка мала б запобігти розповсюдженню вогню. На щастя, в результаті пожежі ніхто не постраждав. Повідомлялося, що торговий центр повністю знищений, в тому числі і все, що було в ньому.