UA / RU
Підтримати ZN.ua

Готували переворот: суд заборонив 8 громадських організацій Медведчука

У 2023 році фігуранти справи отримали різні терміни тюремного ув’язнення.

Український суд заборонив 8 проросійських організацій, які координував колишній депутат від забороненої “ОПЗЖ”, Віктор Медведчук, якого в Україні обвинувачують у державній зраді і у 2022 році обміняли до РФ. Позов подало Міністерство юстиції України за матеріалами Служби безпеки, повідомила пресслужба СБУ.

Зазначається, що представники цих громадських організацій планували здійснити в Україні держпереворот. Він мав відбутися паралельно з початком повномасштабного вторгнення Росії у лютому 2022 року.

“Таким чином вони сподівались допомогти агресору якнайшвидше захопити Київ, а згодом і всю територію України. Для цього представники цих організацій мали ініціювати проведення в Києві так званих національних зборів”, – йдеться у повідомленні.

Читайте також: Затримали учасників підпільної студії в Києві, що створювала і поширювала ролики з кремлівською пропагандою: очолював ексмедійник Медведчука

Виконавці перевороту планували оголосити ультиматум та відсторонити керівництво України. Зловмисника планували сформувати бойові групи, щоб у разі відмови захопити держустанови у Києві та регіонах. Бойові групи мали налічувати понад півтисячі озброєних осіб.

У 2022 році СБУ завчасно викрила ворожі плани та затримала трьох організаторів на початку повномасштабного вторгнення Росії. У серпні 2023 року фігуранти отримали різні терміни тюремного ув’язнення. Також було заочно засуджено громадянина Росії, який координував діяльність організацій Медведчука.

Зокрема суд заборонив та примусово розпустив такі організації:

Нагадаємо, ДБР разом із СБУ повідомили про підозру рідним братам колишніх народних депутатів Віктора Медведчука та Тараса Козака, підозрюваних у державній зраді. Мова йде про Сергія Медведчука та Богдана Козака. Також підозри отримали спільники братів ексдепутатів. За даними СБУ, обоє братів переховуються за межами України і здійснюють підривну діяльність на користь Росії.