UA / RU
Підтримати ZN.ua

Готуємося до Великодня: п’ять ідей для гарних крашанок

Вам знадобляться звичайні продукти.

Наближається одне з найважливіших свят для християн – Великдень. Цього року християни західного обряду відзначатимуть його 9 квітня, а християни східного обряду – за тиждень, 16 квітня.

Читайте також: Експерт пояснив, як може подорожчати великодній кошик у 2023 році

Перед Великоднем українці традиційно фарбують яйця. Якщо робити це, використовуючи натуральні барвники, вони обійдуться дешевше та не нашкодять здоров’ю, пише «NV».

Як пофарбувати яйця у яскраві кольори

Синій - червона капуста

Заготуйте чотири склянки нарізаної червоної капусти. Візьміть 1 л води, додайте у нього 2 ст. л. оцту та ретельно перемішайте. Додайте капусту та проваріть її протягом тридцяти хвилин. Процідить отриманий розчин та опустіть у нього яйця.

Тримати їх у розчині можна від 30 хвилин до 8 годин. Чим довше яйця пролежать у розчині, тим темнішими вони вийдуть. Від світло-до темно-синього кольору в цьому випадку.

Помаранчевий  - лушпиння цибулі

Заготуйте чотири склянки лушпиння цибулі. Візьміть 1 л води, додайте у нього 2 ст. л. оцту, як у попередньому рецепті. Додайте лушпиння та проваріть його протягом тридцяти хвилин. Процідіть розчин та покладіть у нього яйця. Тримати їх у розчині можна від 30 хвилин. Якщо продукт довше пролежить у розчині, його колір стане насичено помаранчевим.

Рожевий — буряк

У рецепті з буряком потрібно повторити всі дії, як у попередніх рецептах. Буряк потрібно проварити у воді з оцтом. Отриманий розчин злити, занурити в нього яйця для отримання світло- або темно-рожевого кольору.

Жовтий — куркума

Додайте до каструлі з окропом та оцтом, так само як у попередніх рецептах, 3 ст. л. меленої куркуми та добре перемішайте. Опустіть яйця в розчин приблизно на 30 хвилин для отримання жовтого або жовто-зеленого кольору.

Коричневий - міцна чорна кава

Приготуйте міцну каву, не менше 3−4 ст. л. на 1 л води. Покладіть у неї яйця та тримайте їх там не менше 30 хвилин. За допомогою кави можна отримати крашанки від світлого до темно-коричневого кольору.

Великдень належить до перехідних церковних свят, тому кожного року його дата змінюється. Нагадаємо, скільки відпочиватимуть українці цього року.