UA / RU
Підтримати ZN.ua

Готовність до блекауту: що буде з транспортом під час тривалого вимкнення світла

Алгоритми дій на випадок найгіршого сценарію вже продумані.

Росія постійно завдає ракетних ударів по українській критичній інфраструктурі, а тому всім нам потрібно бути готовим до різноманітних сценаріїв.

Міський голова Віталій Кличко раніше попереджав, що у разі нових ударів ворога по енергосистемі України в столиці на всіх маршрутах наземного транспорту ходитимуть безкоштовні автобуси, а метро працюватиме як укриття.

Читайте також: На випадок блекауту: корисні карти та адреси, які краще зберегти

Під час блекауту також планує налагодити роботу "Укрзалізниця", міжміські автобуси та служб таксі, пише НВ.

Чи ходитимуть потяги під час блекауту

Голова правління АТ «Укрзалізниця» Олександр Камишин розповів, що підготовку до зими компанія розпочала ще влітку.

«28 червня ми запустили процедуру підготовки компанії до зими. Десь на середину липня зрозуміли, що базовим сценарієм буде спроба російських військ відключити нам електроенергію та теплопостачання», - розповів він.

Щоб пройти зиму без централізованого постачання електроенергії та тепла, у компанії розробили низку заходів. Від зменшення площ виробничих приміщень, що обігріваються централізованим теплопостачанням, до резервування всіх вокзалів генераторами.

За його словами, під час попереднього блекауту ні на хвилину не зупинилася жодна з IT-систем та сервісів.

У разі зникнення зв'язку на стороні клієнта він порадив йти на залізничний вокзал, де практично гарантовано буде світло та зв'язок, працюватимуть каси. Якщо буде потрібно, кількість останніх планують збільшити.

Він гарантував, що всі поїзди, на які продано квитки, будуть у розкладі та не стартуватимуть раніше часу, вказаного у квитку.

Чи ходитимуть міжміські автобуси під час відсутності світла

Директор FlixBus в Україні, Польщі та країнах Балтії Міхал Леман запевнив, що під час блекауту автобуси продовжать ходити, а купити квиток та уточнити розклад можна буде у касирів на автовокзалах.

«Ми працюватимемо так, як це робили на початку війни. Якщо будуть якісь обмеження з боку державних органів, ми дотримуватимемося цих рекомендацій. Якщо пасажир не матиме інтернету, квитки можна буде купити за готівку на більшості головних автовокзалів, де зупиняються наші автобуси», – пояснив він.

Графік руху та відправлення автобусів залишиться без помітних змін. Якщо ж вони відбудуться, пасажири, які купили квиток, отримають інформацію про це через той канал, яким купили квиток — sms, email, push-повідомлення в мобільному додатку. Найсвіжіша інформація про розклад буде відображатися на сайті, а також надходити до агентств-партнерів та автовокзалів. Коригований розклад буде доступний у касирів.

Як працюватиме таксі під час блекауту

"Ми не плануємо припиняти роботу в українських містах навіть у разі тривалого відключення електроенергії", - запевнила генеральний директор Uber в Україні Катерина Нетименко.

Складність у тому, що Uber є онлайн-платформою. Тому всі основні процеси, що дозволяють водіям та пасажирам знаходити один одного для поїздки, потребують інтернету.

У випадку, якщо смартфон не має доступу до мобільного зв'язку або Wi-Fi, є можливість замовити авто через десктопну версію платформи або бронювати поїздку заздалегідь - до 30 днів заздалегідь.

У компанії зізнаються, що у разі проблем з доступом до інтернету, готівка буде найпростішим варіантом оплати. Але це не виключає можливість безготівкової оплати.