UA / RU
Підтримати ZN.ua

Горіховий Спас: традиції свята

В цей день починали пекти хліб з нового врожаю.

29 серпня християни східного обряду відзначають свято, яке присвячене перенесенню Нерукотворного Образу Господа Ісуса Христа. Його також називають Горіховим, Хлібним або Третім Спасом, Спасом Нерукотворним або Спасом на Полотні. Це останній з трьох Спасів, які святкують у серпні.

Читайте також: Яблучний Спас: традиції святкування

Як святкують Горіховий Спас

Останній, Горіховий Спас вважається прощанням з літом та підготовкою до осені. Приказка говорить: «Перший Спас – на воді стоять, другий Спас – яблука їдять, третій Спас – на зелених горах полотна продають».

В серпні закінчувалися жнива, тож було прийнято пекти хліб з зерна нового врожаю. Також в цей час збирали горіхи і з них виготовляли цілющу настоянку на зиму.

З горіхових гілок робили банні віники. Вважалося, що такий віник може позбавити недуги.У свято також було прийнято ходити у лазню та паритися з горіховими віниками.

У цей день також чистили колодязі та святили воду в них.

Молитва у Горіховий Спас

О Преблагий Господи Ісусе Христе, Боже наш!

Ти древле людського єства твого особі пресвятою водою омивши і убрусом отер, чудесне оне на тому ж убрусе изобразити і Едесскому князю на зцілення недуги його послати благоволив єси. Се і ми нині, грішні раби Твої, душевними і тілесними недуги нашими одержимі, обличчя Твого, Господи, шукаємо і з Давидом у смиренні душ наших кличемо: не відверни обличчя Твого від нас, і ухилися гнівом від рабів твоїх, Помічник нам буди, не відкинь нас і не покинь нас.

О Всемилостивий Господи, Спасителю наш! Уяви Сам собі в душах наших, так у святині і правді жітельствуеші, будемо сини твої і спадкоємиці Царства Твого, і тако тобі, Премилостивого Бога, нашого, купно з безначальним Отцем твоїм і Пресвятим Духом, славити не перестанемо на віки віків. Амінь.