UA / RU
Підтримати ZN.ua

Горіховий Спас 2024: коли буде цього року

Дата свята змінилась через перехід ПЦУ на новий календар.

Кожного року християни східного обряду відзначають свято, яке присвячене перенесенню Нерукотворного Образу Господа Ісуса Христа. У народі цей день також називають Горіховий Спас, Спас Нерукотворний або Спас на Холсті. Цього року дата свята змінилася.

Читайте також: День пророка Іллі: традиції свята

Коли буде Горіховий Спас у 2024 році

У вересні минулого року Православна церква України (ПЦУ) перейшла на новоюліанський календар, тому тепер парафіяни ПЦУ святкують всі неперехідні свята раніше на 13 днів.

Горіховий або Хлібний Спас вважається святом збору врожаю і жнив сіна. З нового зерна в цей день господині випікали хліб, який потім освячували. За церковною традицією це свято присвячене перенесенню Нерукотворного образу Господнього до Константинополя.

Раніше віряни відзначали Горіховий Спас 29 серпня, але тепер дата свята змінилася. У 2024 році його відзначатимуть 16 серпня.

Кожного року християни східного обряду святкують Успіння Пресвятої Богородиці. Напередодні цього свята настає Успенський піст, під час якого віряни мають дотримуватися певних обмежень в їжі. Нагадаємо, коли він буде цього року.