UA / RU
Підтримати ZN.ua

Головний санлікар України захворів на коронавірус

Ляшко вважає, що для формування міцного імунітету після першої дози вакцини забракло часу.

Головний санітарний лікар України, заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко отримав позитивний ПЛР-тест на коронавірус.

Сам Ляшко припускає, що інфікувався у той період, коли імунітет від щеплення ще не повністю сформувався. І запевняє, що «зрада відміняється».

«Як показує аналіз даних клінічних досліджень, ефективність вакцини після одноразової стандартної дози становить 76% з 22 по 90 день. Рівень антитіл зберігається протягом цього періоду з мінімальним зниженням. У мене був лише 13 день після щеплення, коли з’явились симптоми, тому зрада відміняється», - пише він у Facebook.

Головний санлікар нагадав, що у щеплених людей хвороба має легший перебіг, і висловив впевненість у тому, що перехворіє на ковід без ускладнень та швидко повернеться на роботу.

«Окремо хочу зазначити, що всі вакцини проти COVID-19 , у першу чергу, розроблені та протестовані на полегшення перебігу хвороби без ускладнень для здоров’я. І ще раз наголошую. Якщо є симптоми, звертайтесь до лікаря та проводьте діагностику. Вчасно встановлений діагноз – запорука стримання поширення коронавірусної хвороби», - додав він.

Віктор Ляшко пішов на лікарняний і залишатиметься там до зникнення симптомів гострого респіраторного захворювання та щонайменше одного негативного ПЛР-тесту.

Читайте також: МОЗ очікує, що в кінці квітня буде пік захворюваності на ковід

Нагадаємо, 14 березня в Україні підтвердили 6 792 нових випадки коронавірусу, від початку епідемії інфікувались 1,5 мільйона українців. Пік епідемії очікується у квітні, за даними аналітиків, щодня інфікуватимуться понад 60 тисяч людей, 450 помиратимуть.

На початку березня прем'єр-міністр Денис Шмигаль визнав, що в Україні розпочалася третя хвиля епідемії коронавірусу. У Київській школі економіки підрахували: захворюваність зростає в середньому на 20% на тиждень. Рівень госпіталізації у нашій країні один з найвищих в Європі, наголошує системний аналітик, автор ZN.UA Євген Істребін.

Причиною нового спалаху COVID-19 стала робота гірськолижних курортів. Попри складну епідемічну ситуацію, «Буковель» продовжував працювати, курорт закрили на карантин тільки 13 березня.