UA / RU
Підтримати ZN.ua

Голова ДФС: Повернення кримінальної відповідальності допоможе у боротьбі з контрабандою сигарет

За неповний 2020 рік Державна фіскальна служба вилучила 10,7 млн пачок контрабандних та контрафактних цигарок та 164,3 тони тютюну.

Лише за вісім місяців цього року державний бюджет не отримав 477 млн гривень податків від торгівлі тютюновими виробами. Натомість, ці гроші обертались на тіньовому ринку контрабандних і контрафактних сигарет. Голова ДФС Сергій Солодченко в інтерв’ю «Економічній правді» закликав підвищити відповідальність за незаконний обіг підакцизних товарів.

За словами Солодченка, лише за неповний 2020 рік Державна фіскальна служба вилучила 10,7 млн пачок контрабандних та контрафактних цигарок та 164,3 тони тютюну на загальну суму 691,2 млн гривень.

«Торік, за аналогічний період, було вилучено 9,4 млн пачок і 64,7 тон тютюну на понад 350 млн гривень. Тобто в грошовому еквіваленті цьогорічні показники на майже 94% більші, ніж за аналогічний період минулого року», - повідомив голова ДФС.

Враховуючи обсяги і динаміку, на думку Солодченка, необхідно посилювати відповідальність за незаконне виготовлення та торгівлю фальсифікатом на території України, а також за незаконне ввезення такої продукції на територію України. Ще один дієвий важіль у боротьбі з контрабандою – повернення кримінальної відповідальності.

«Останні десять років контрабанда товарів не є кримінально караним діянням. Думаю, вже пройшло достатньо часу, щоб оцінити негативні наслідки від протиправного потрапляння з-за кордону, наприклад, цигарок», - говорить Солодченко.

ДФС працює із наслідками, відкриваючи справи по незаконному виготовленню або несплаті податків. Але в адвокатів залишається можливість так формувати захист в суді, що їм повертають вилучені сигарети.

«Натомість запровадження кримінальної відповідальності за контрабанду підакцизних товарів усуне такі законодавчі прогалини», - переконаний голова ДФС.