UA / RU
Підтримати ZN.ua

Глава ОТГ з Київської області вимагав хабар у 1,4 мільйона

Разом з ним затримано одного із заступників.

У Київській області затримали на хабарі в 1,4 мільйона гривень голови та заступника об'єднаної територіальної громади.

Про це повідомляють пресслужба Національної поліції, прокуратури Київської області і СБУ.

За даними слідства, голова зазначеної територіальної громади разом із заступником вимагали та отримали від представників двох забудовників неправомірну вигоду за виділення земельних ділянок загальною площею 12 га під будівництво та обслуговування багатоквартирних житлових будинків.

Гарантована перемога в аукціоні з продажу права оренди зазначених ділянок та сприяння у зменшенні їх оціночної вартості більш ніж в 10 разів коштувала підприємцю 1,4 млн гривень.

18 березня оперативники та слідчі спільно з СБУ затримали голову ОТГ і його заступника при отриманні ним хабаря і вилучили кошти - 25 тисяч дол. США та 700 тисяч грн.

Фігурантів затримали.

Читайте також: ВАКС засудив до понад 3 років суддю-хабарника із Дніпра

Зараз вирішується питання про повідомлення зазначеним особам про підозру по ч.3 ст.368 КК України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) та обрання запобіжного заходу.

Раніше правоохоронці затримали на хабарі заступника міського голови одного з міст Донецької області, який вимагав від місцевого жителя 2 тисячі доларів.

Заступник мера загрожує до 10 років позбавлення волі, повідомляє пресслужба Національної поліції.

"17 березня заступник міського голови одного з міст області був затриманий у службовому кабінеті в порядку п.2 ч.1 ст.208 Кримінального процесуального кодексу України за одержання неправомірної вигоди", - йдеться в повідомленні.

Чиновник за неправомірну вигоду обіцяв місцевому жителю укладення договору на право користування двома земельними ділянками. В Офісі генпрокурора уточнили, що хабар вимагали у жителя Маріуполя.

Також Служба безпеки України викрила у хабарництві заступника директора одного з інститутів Національної академії наук в Києві.

В ході досудового розслідування встановлено, що доктор технічних наук вимагав гроші від приватного підприємця. За це він обіцяв надати в оренду нежитлове приміщення Інституту електродинаміки НАН України в одному з центральних районів столиці.

Правоохоронці задокументували отримання чиновником першої частини авансу і затримали фігуранта в робочому кабінеті під час отримання другої частини неправомірної вигоди. Потім комерсант мав платити 50 тис. Грн щоквартально протягом дії тривалого договору оренди, укладеного всупереч вимогам чинного законодавства. В рамках кримінального провадження за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України проводяться обшуки за місцем роботи фігуранта в Шевченківському районі Києва.