UA / RU
Підтримати ZN.ua

Глава Мінкульту Точицький: Кожен п’ятий діяч культури, який виїжджає за кордон, не повертається

"Протягом останніх років мала би бути створена база, відповідно до якої митці могли би виїжджати за кордон. Але її нема".

Міністр культури і стратегічних комунікації Микола Точицький у межах дискусії проєкту "Нова країна" LB.ua і EFI Group "Українська культура як один із головних інструментів нашої перемоги" заявив, що кожен п’ятий культурний діяч, який виїжджає з країни за дозволом від Мінкульта, не повертається назад.

"Протягом останніх років мала би бути створена база, відповідно до якої митці могли би виїжджати за кордон. Але її нема. Мені щоденно доводиться розглядати по 100 заяв на виїзд, більшості з цих імен я не знаю, доводиться витрачати час на пошук інформації. Також маю зауважити, що з п'яти тих, хто виїхав, один не повертається", — зазначив Точицький.

За його словами, на шляху до ЄС Україні доведеться ухвалити та імплементувати багато необхідних змін. Зокрема, звернути окрему увагу на питання збереження спадщини.

"Вже зараз і ЮНЕСКО і ЄС мають до нас чимало претензій щодо захисту нашої культурної спадщини. Без виконання директив ЮНЕСКО по захисту культурної спадщини, не бачити нам ЄС", – додав він.

Читайте також: Міністри культури Британії і України мали окрему розмову на зустрічі міністрів G7 у Італії

Раніше міністр культури Микола Точицький заявляв, що національний телемарафон триватиме до кінця російсько-української війни. Він також додав, що формат потрібен для того, щоб робити "єдині підходи, які будуть розбивати" російську пропаганду.