UA / RU
Підтримати ZN.ua

Генштаб ЗСУ в 2014 році планував силове втручання в Криму – генерал Назаров

Українські військові були готові взяти під контроль аеродроми та інші стратегічні об'єкти, але не було команди.

Українська армія в 2014 році могла взяти під контроль і утримувати стратегічно важливі об'єкти в Криму, але відповідної команди не було, розповів в інтерв'ю «Крим.Реаліі» перший заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу ЗС України Віктор Назаров.

Сім років тому Назаров був у Криму в складі військової делегації. За словами військового, варіант силової протидії анексії півострова Росією розглядався.

«Ті задуми передбачали наше силове втручання в Криму. Ми розуміли, що завдання доволі складне і навряд чи може бути виконано на 100%. Однак взяти під контроль ключові аеродроми, ключові об'єкти, як потім було на Донбасі, це завдання було реальним. Я досі аналізую і роблю висновок, що це завдання було реальним», - зазначив Назаров.

За його словами, на початку березня 2014 року Генеральний штаб розглядав відповідний план, однак згодом його скасував начальник Генштабу ЗСУ України Михайло Куцин.

«Аргументація прозвучала так, що ситуація і так дуже напружена, не треба її напружувати ще більше. «Все, давайте команду «відставити», всіх повертати, і нікого не відправляйте, літаки на аеродроми, підрозділи свої в казарми, і на цьому закінчуємо», - пояснив він.

Михайло Куцин поки що публічно заяву Віктора Назарова не коментував.

Читайте також: Україна в 2014 році готувала десантну спецоперацію у Криму – Кривонос

Нагадаємо, в лютому 2014 року на території Криму з'явилися «зелені чоловічки» – військові без розпізнавальних знаків, - які захопили адміністративні будівлі на території півострова. Російська влада відкидала обвинувачення України в тому, що це кадрові військові РФ.

У березні Росія анексувала Крим після фіктивного «референдуму». Згодом президент РФ Володимир Путін заявив, що «Росія ніколи не заперечувала, що «зелені чоловічки» були частиною спецоперації з окупації українського півострова».

Докладніше про окуповану кримську реальність, вивчені уроки і подальші дії, читайте в статті першого заступника міністра закордонних справ Еміне Джапарової «Медова пахлава» стала «хворостом в мєду»  для читачів ZN.UA.