UA / RU
Підтримати ZN.ua

Генсек Ради Європи до Дня захисту дітей від сексуального насильства розповіла про ризики селфі, які роблять діти та підлітки

Діти мало знають про ризики, яким вони піддають себе

Генеральна секретар Ради Європи Марія Пейчіновіч Буріч з нагоди Європейського дня захисту дітей від сексуального насильства та сексуальних зловживань, який відзначається 18 листопада, розповіла про негативну сторону селфі та відео, які знімають діти й підлітки.  

"Все більше і більше людей роблять Селфі, включаючи дітей і підлітків. На жаль, є і темна сторона цієї тенденції, яка полягає в поширенні образів і відеоматеріалів сексуального характеру", - сказала генсек, чиї цитати Рада Європи є в розпорядженні ZN.ua.

За даними Європолу, більшість з циркулюючих сьогодні в інтернеті зображень посягань на дітей були, перш за все, створені самими дітьми. І небезпека, схоже, зростає, сказала генсек.

Вона додала, що діти мало знають про ризики, яким вони піддають себе.

"Після публікації в інтернеті зображення і відео дуже важко повністю видалити з інтернету. Діти можуть легко потрапити в онлайн пастку сексуальних злочинців, які просять своїх жертв розмістити більше зображень або відео", - сказала Пейчіновіч Буріч." Карантин, пов'язаний з COVID-19, збільшує ризик, тому що діти, як правило, грають і спілкуються онлайн більше, ніж раніше... Крім того, обмеження на пересування підштовхнули багатьох до сексуального абьюзу онлайн ".

Безумовно, продовжила генсек, примус дітей до створення таких сексуальних зображень або відео має бути криміналізований.

"Небезпека реальна, і її необхідно усунути: Комітет Лансароте працює над комплексними рекомендаціями щодо розв'язання складних проблем, що виникають у зв'язку з сексуальними зображеннями та/або відеоматеріалами, створюваними самими дітьми, на основі загальноєвропейського моніторингу, вкладу з боку НУО та самих дітей", - зазначила генсек.

Щороку Рада Європи пропонує своїм партнерам зосередити увагу на конкретній темі з нагоди Європейського дня, темою якого в цьому році стала: "Попередження ризикованої поведінки дітей: зображення і/або відео сексуального характеру, зроблені самими дітьми» 

Відзначимо, що Україна приєдналася до Лансаротської конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуального насильства та сексуальних зловживань у 2012 році. Дана Конвенція є першим документом щодо встановлення кримінальної відповідальності за різні форми сексуальних посягань стосовно дітей, включаючи такі посягання, які відбуваються вдома або в сім'ї, з використанням сили, примусу або погроз.