UA / RU
Підтримати ZN.ua

Генсек ООН про відбудову України: «Це довгий шлях, але він має розпочинатися вже зараз»

За його словами, ООН у співпраці з українським урядом та сотнями громадських організацій надає допомогу майже 9 млн людей

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш певен, що відновлення України – це тривалий процес, який має розпочинатися вже зараз. Про це він завив у відеозверненні до учасників Міжнародної конференції з відновлення України, яка проходила у Швейцарії 4-5 липня, передає «Укрінформ».

«Це довгий шлях, але він має розпочинатися вже зараз», – сказав Антоніу Гутерреш, закликавши світ «підтримати народ України в ці похмурі дні і провести відбудову».

Читайте також: Генсек Ради Європи пояснила, що потрібно для відновлення України  

За його словами, у співпраці з українським урядом і більш як 300 різними українськими громадськими та міжнародними неурядовими організаціями, ООН надає життєво необхідну допомогу майже 9 млн осіб. Проте він наголосив, що відновлення зруйнованих будинків, шкіл, лікарень та інших найважливіших об'єктів інфраструктури триватиме не один рік.

«Російська війна в Україні забрала тисячі життів і насильно переселила мільйони людей. Мільйони українців втратили засоби до існування, і 90 відсотків з них ризикують опинитися в злиднях», – сказав він, зауваживши, що для відновлення зруйнованих будинків, шкіл, лікарень та інших найважливіших об'єктів інфраструктури будуть потрібні роки.

Читайте також: В Лугано затвердили сім принципів процесу відновлення України

ООН також працює з українським урядом над розмінуванням звільнених територій, аби убезпечити там перебування людей.

Нагадаємо, 4 та 5 липня у швейцарському місті Лугано відбулась Конференція з відновлення України після війни (URC2022). Кабінет міністрів оцінив вартість повоєнної відбудови держави у $750 мільярдів.