UA / RU
Підтримати ZN.ua

Гауляйтера Сальдо підозрюють у викраденні 3 тис. тонн українського зерна

Він наказав вивезти зерно з підприємства у Херсоні.

Офіс генерального прокурора (ОГП) повідомив про ще одну підозру гауляйтеру окупованої частини Херсонської області Володимиру Сальдо. Тепер його підозрюють у віддані наказу на вчинення порушень законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України), йдеться у повідомленні ОГП.

Зазначається, що після того, як Кремль призначив його у 2022 році "губернатором", він почав чинити тиск на місцевих бізнесменів. Він також сприяв захопленню й пограбуванню українських підприємств у Херсонській області. 

Читайте також: Одеське житло колаборанта Сальдо та російського олігарха продали з торгів за 7 млн грн

За даними слідства, у 2022 році Сальдо наказав створити тимчасову адміністрацію на  "Херсонському комбінаті хлібопродуктів". Це підприємство займалося зберіганням, доробкою, відвантаженням зерна на різні види транспорту. Там зберігалося понад 30 тисяч тонн зернової продукції, у яких були різні власники.

Сприяючи російським інтересам, підозрюваний наказав вивезти зерно з окупованого Херсону. Після цього на підконтрольні росіянам території потрапили три баржі з врожаєм ячменю 2021 року на понад 2,8 тисячі тонн і вартістю майже 15 млн грн.

Раніше Малинівський районний суд Одеси визнав Сальдо винним у державній зраді в умовах воєнного стану та засудив його до 15 років позбавлення волі. Також у нього конфіскували майно та заборонили обіймати посади пов’язані з організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими повноваженнями.