UA / RU
Підтримати ZN.ua

Харківська міськрада за схемою роздає "найкращим людям міста" сотні гектарів міської землі

З 2008 року нібито "житлово-будівельним кооперативам" було роздано 900 га землі.

У Харкові з 2008 р., грунтуючись на спотвореному ще радянському законодавстві про житлово-будівельні кооперативи, за рішенням депутатських рад було роздано 900 га міської землі, оціночна вартість - 4,3 млрд грн.

Про це йдеться в статті Олексія Шалайського для DT.UA.

"Безумовно, найпопулярніша схема вилучення народної власності - це рішення депутатських рад. Воно й зрозуміло: при колективній відповідальності максимум, чим загрожує незаконне рішення, - це скасування його через суд. Аналізуючи документи сесій, доходиш висновку: депутати можуть проголосувати за що завгодно, попри інтерес правоохоронних органів і ремствування натовпу. Яскравий приклад - Харків", - йдеться в статті.

Як зазначає Шалайський, в цьому місті кілька років тому вигадали схему роздачі землі "кращим людям міста", суть якої в тому, що за законами ще УРСР житлово-будівельні кооперативи мають право отримувати безкоштовні наділи.

Читайте також: Мінкульт може зобов'язати орендарів сільської землі вкладати гроші в об'єкти культурної сфери

"Фішка Харкова полягає в тому, що місцеві кооперативи - це не сотні харків'ян, які знемагають у квартирній черзі (як передбачав радянський закон), а буквально кілька маловідомих людей. Тому головне призначення кооперативу не побудувати будинок, а заробити грошей: після отримання землі відразу перекинути її на потрібних товаришів. У списку кінцевих одержувачів - уся еліта міста, навіть Михайло Добкін побудував собі будинок саме на такій ділянці. Так би мовити, не вважав за ганебне", - йдеться в статті.

Як пише Шалайський, з 2008 р. таким чином було роздано 900 га міської землі, оціночна вартість - 4,3 млрд грн.

"Але більше вражає навіть не сума, а те, що схема живе й донині. Після Майдану-2014 місцева прокуратура було похопилася і подала цілий букет позовів про визнання таких земельних рішень незаконними. Річ у тому, що члени кооперативу згідно з тим самим законом від УРСР мали б стояти в черзі, бути молодшими за 30 років, ну й квартир вони повинні побудувати рівно стільки, скільки є членів ЖБК. Деякі суди вдалося виграти, проте лише деякі. У загальній масі зберігся статус-кво: "народу - народна влада, народній владі - земля". Та найдивніше те, що навіть після всіх потуг прокуратури Харківська міськрада продовжила переможну роздачу. Востаннє акція відбулася в грудні 2015-го: три ЖБК отримали понад 35 га", - йдеться в статті.

Нагадаємо, раніше депутат Верховної Ради від "Самопомочі" Роман Семенуха звернувся до нового генерального прокурора Юрія Луценка з вимогою розслідувати протиправну діяльність мера Харкова Геннадія Кернеса.

За його словами, "оговтавшись від переляку після перемоги Революції Гідності, поразки "русской весны" в Харкові та втечі своїх партнерів-терористів з "Оплоту", Геннадій Кернес продовжує "рулить" і "решать", як звик за часів Януковича".

Детальніше про корупційні схеми роздачі землі в українських регіонах читайте у статті Олексія Шалайського "Корупція в регіонах. Дракон з посмішкою котика" у свіжому випуску тижневика "Дзеркало тижня. Україна".