UA / RU
Підтримати ZN.ua

Гриценко закликав скромно вшанувати пам'ять сотень тисяч загиблих солдатів, які звільнили Київ

У 1943 році Київ поспішали звільнити до 7 листопада. Тільки серед військових число жертв перевищило 400 тисяч осіб. Гриценко закликав скромно вшанувати їх пам'ять без танців на кістках.

Річниця визволення Києва - день пам'яті про сотні тисяч загиблих, а не свято з дискотекою і горілкою. Про це в програмі "Шустер Live" заявив лідер партії "Громадянська позиція", екс - міністр оборони Анатолій Гриценко.

"Кожна влада намагається переписати підручники історії під себе. Тому потрібно дуже критично ставитися до того, що там написано. Наприклад, підручники радянських часів були суцільною брехнею, починаючи з брехні про війну", - зазначив Гриценко.

"Було соромно назвати війну Другою світовою, назвали Великою вітчизняною. Хоча історики знають: Другу світову почав Радянський Союз як союзник Третього рейху. Разом напали на Польщу, був парад перемоги у Бресті, де йшли колонами солдати Червоної армії і Вермахту, а на трибуні стояв комбриг Кривошеїн та генерал Гудеріан. Було силове захоплення трьох балтійських держав, напад на Фінляндію", - нагадав Гриценко.

Він зазначив, що в операції по визволенню Києва за різними оцінками загинуло 417 тис. осіб, і це не враховуючи мобілізованих місцевих жителів.

"Нас, офіцерів, вчили, що Київська операція, Берлінська операція - просто супер-твір військової стратегії. Але це не так. Сотні тисяч людей поклали для того, щоб звільнити Київ до якоїсь дати чи зайти в Берлін раніше американців", - прокоментував екс-міністр оборони.

Таке ставлення, на думку Гриценка, пішло ще з Голодомору, коли мільйони людей загинули через керівництво Радянського Союзу, яке вирішило провести швидку індустріалізацію.

"Саме тому нам потрібно йти в Європу, де людину поважають, де зробили висновки після тієї війни. Там немає пам'ятників Гітлеру і вулиць імені Гітлера, а проїдьте по нашому райцентру - вулиця Леніна, пам'ятник Леніну. Доведено, що Ленін і Сталін знищували мільйони без моральних обмежень, а ми зберігаємо цих ідолів. Врешті-решт треба провести декомунізацію всієї країни, щоб не було більше такого обману. Тому що ми таким чином завинили перед людьми, яких вони знищили, наших з вами родичів", - заявив Гриценко.

Тому 70-а річниця визволення Києва - це не свято, вважає він.

"Це не той день, де потрібні дискотеки, ведмежий цирк, горілка, потім мордобій. Це день, коли треба помовчати, помолитися, привітати тих, хто залишився живий. І зробити висновки", - зазначив Гриценко. !zn

Читайте також:

"За ценой не постоим"

Кабмін дозволив Києву зробити 6 листопада вихідним

Станцію метро "Теремки" відкриють до дня визволення Києва від фашистів