UA / RU
Підтримати ZN.ua

ГПУ знайшла черговий доказ причетності РФ до війни в Донбасі

Правоохоронці виявили гранату від штурмового гранатомету, якого ніколи не було на озброєнні в ЗСУ.

Генеральна прокуратура задокументувала черговий доказ фінансування Росією незаконного збройного формування "ЛНР", повідомила пресслужба ГПУ. Після чергового обстрілу бойовиками населеного пункту Луганської області, який вони здійснили 9 грудня, правоохоронці виявили та вилучили відстріляний боєприпаси.

Вказано, що на місці події знайшли гранату, випущену з реактивного штурмового гранатомету РШГ-1 "Таволга", 2006 року випуску, які виготовляє Російська Федерація. При цьому у Збройних сил України гранатомету РШГ-1 "Таволга" на озброєнні ніколи не було.

"Ці докази будуть використані у справах проти Російської Федерації в міжнародних та національних судах", - додали в ГПУ.

Раніше повідомлялося про те, що ГПУ направила до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду в Гаазі повідомлення про позасудові страти дев'яти українських військовослужбовців, які потрапили в полон до бойовиків російсько-окупаційних формувань під час боїв за Іловайськ і Дебальцеве.

З початку збройної агресії РФ проти Україна направила Міжнародний кримінальний суд п'ять повідомлень про злочини росіян у Донбасі. Зокрема, Суду надані докази військових злочинів, скоєних ватажками "ДНР" Ігорем Гіркіним (Стрєлковим), Олександром Захарченком, Ігорем Безлером та іншими.

У березні Харківська правозахисна група надіслала до Гааги доповідь "Насильницькі злочини, вчинені в ході збройного конфлікту на сході України у 2014-2018 роках". У доповіді зібрані факти вбивств цивільних осіб, тортур, що спричинили смерть, захоплення заручників, позасудових страт, нападів на незахищені цивільні об'єкти тощо.