UA / RU
Підтримати ZN.ua

ГПУ: зіткнення під Радою 18 лютого 2014 року спровокувала колишня влада

18 лютого минулого року було заплановано здійснити силовий розгін протесту, мирного наступу на Верховну Раду із застосуванням вогнепальної зброї.

Колишня влада України навмисно спровокувала протистояння протестувальників і правоохоронців під будівлею Верховної Ради України 18 лютого 2014 року, щоб нібито мати підстави для проведення антитерористичної операції проти протестувальників, заявляють у Генеральній прокуратурі України.

"18 лютого було заплановано здійснити силовий розгін протесту, мирного наступу на Верховну Раду з застосуванням вогнепальної зброї. І тим самим спровокувати градус протистояння між правоохоронцям і протестувальниками, щоб створити нібито підстави для проведення антитерористичної операції, яка, як встановлено слідством, опрацьовувалася, готувалася ще починаючи з січня місяця", - сказав начальник управління спеціальних розслідувань Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк на брифінгу в четвер у Києві.

Крім того, Горбатюк повідомив, що в епізоді про сутичках біля Верховної Ради 18 лютого відносно трьох осіб направлені до суду обвинувальні акти, підозра пред'явлено екс-керівництву держави. "По цьому епізоду повідомлено про підозру - Януковичу, Захарченко, його заступнику Ратушняку, екс-командувачу Внутрішніх військ Шуляку, керівництва київської міліції, зокрема в. о. начальника мазок, його заступнику Федчуку", - повідомив він.

"Також притягнуті до відповідальності чотири співробітники та керівники територіальних підрозділів Беркута, двоє з яких зараз перебувають під вартою", - зазначив він.

"Щодо трьох обвинувальні акти, в тому числі щодо одного командира оперативної роти "Беркут" направлені до суду", - сказав він.

Горбатюк підкреслив, що під час зіткнень під ВР тільки з 10 до 14 годин 18 січня загинуло 10 осіб, при цьому троє загинули від вогнепальних поранень, 509 були поранені і з них 34 людини отримали вогнепальні поранення від мисливських патронів.

Він також розповів, що правоохоронцям цілеспрямовано роздавали набої до мисливської зброї, які можливо застосовувати в помпові рушниці, які були у Внутрішніх Військ та "Беркуту".

Акції протесту проходили в Україні з листопада 2014 року. Однією з хвиль заворушень стали події 18 лютого минулого року. Протестувальники намагалися прорватися в перекритий міліцією урядових квартал до Верховної Ради. Демонстранти хотіли підтримати вимогу депутатів від опозиції про повернення Конституції 2004 року, що розширює повноваження парламенту. У зіткненнях також на боці тодішньої влади брали участь "тітушки".