UA / RU
Підтримати ZN.ua

ГПУ відкрила ще одну справу проти екс-віце-спікера Ради Калєтніка

Правоохоронців зацікавив підозрілий "подарунок", отриманий екс-парламентарем.

Генпрокуратура України веде досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо колишнього першого заступника голови Верховної Ради України Ігоря Калєтніка, повідомили у Центрі протидії корупції.

Його звинувачують у незаконному збагаченні в особливо великих розмірах. Зокрема, ГПУ підозрює, що Калетник незаконно отримав понад $ 8 млн готівки, які екс-віце-спікер особисто вніс на свій рахунок в Райффайзен Банк Аваль і перерахував на зарубіжний рахунок своєї дочки.

У своїй декларації за 2013 Калєтнік зазначив, що отримав подарунків на суму майже 70 млн гривень. І майже таку ж суму комуніст перевів на зарубіжний банківський рахунок.

Документи ГПУ по справі Ігоря Калєтніка
lb.ua

Документи ГПУ по справі Ігоря Калєтніка
lb.ua

У Центрі протидії корупції висунули припущення, що таким чином Калетник намагався легалізувати корупційні гроші.

"Було швидше за все так - він чорний нал поклав у банк і перевів його на свій рахунок і доньки за кордон, а потім розуміючи, що "спалився", оскільки гроші пройшли офіційно, намагався їх легалізувати, вписавши в декларацію", - розповів голова правління ГО Центр протидії корупції Віталій Шабунін.

Якщо провину Калетника доведуть, йому загрожує від 5 до 10 років позбавлення волі і конфіскація майна.

Це вже не перша справа у відношенні Ігоря Калєтніка, який ще в кінці лютого втік у Москву. На початку літа Генеральна прокуратура відкрила проти політика справу за голосування законів "16-го січня".