UA / RU
Підтримати ZN.ua

ГПУ сподівається, що США видворять Мельника до країни, яка видасть його Україні

Генпрокуратура направила до США клопотання про екстрадицію екс-ректора-втікача і сподівається, що у разі відмови від повернення Мельника до України, Штати відправлять його до тієї країни, з якою у Києва є договір про видачу громадян, що перебувають у розшуку.

Генеральна прокуратура сподівається на видворення колишнього керівника Національного університету податкової служби Петра Мельника зі США у разі відмови в його екстрадиції до України. Про це на брифінгу сказав начальник Головного управління нагляду за додержанням законів спецпідрозділами та іншими органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю і корупцією Володимир Кривуценко.

"Ми вже направили до США клопотання про його екстрадицію. У разі відмови, ми сподіваємося, що США його видворить до тієї країни, з якою у нас є такий договір", - повідомив він.

Він зазначив, що зараз кримінальне провадження у справі про отримання ним хабара зупинено у зв'язку з оголошенням його у міжнародний розшук. У разі, якщо не вдасться повернути Мельника до України, кримінальне провадження так і не буде відновлено.

Раніше повідомлялося про те, що оголошений у розшук колишній ректор Національної податкової академії Петро Мельник перебуває в місті Сан-Маркос у Каліфорнії (США).

Нагадаємо, ректора Національного університету державної податкової служби Петра Мельника було затримано 27 липня працівниками міліції у власному кабінеті при отриманні хабара. 1 серпня як запобіжний захід Печерський райсуд визначив Мельнику домашній арешт (адвокати заявляли про погіршення стану його здоров'я).

7 серпня на нього одягли спеціальний браслет, який дозволяє відстежувати переміщення арештованого. У ніч на 9 серпня Мельник зняв браслет і зник у невідомому напрямку.

12 серпня Печерський райсуд дозволив затримати ректора для доставки до суду з метою зміни запобіжного заходу. 14 серпня Мельника було оголошено в міжнародний розшук.

27 серпня голова МВС Віталій Захарченко повідомив, що міліції вдалося встановити країну, в якій переховується Мельник. Раніше повідомлялося, що ректор може перебувати в Австрії. Між тим, за даними Міністерства юстиції, Україна не має договорів про екстрадицію з більшістю держав Євросоюзу. !zn

Читайте також:

Генпрокуратура підтвердила знаходження Мельника у Каліфорнії і попросила у США правової допомоги

Генпрокуратура буде просити США видати Мельника