UA / RU
Підтримати ZN.ua

ГПУ просять відкрити справу проти Лещенка, Ситника та Холодницького

ГПУ просят порушити проти депутата БПП Сергія Лещенка провадження через "незаконе збагачення".

Народний депутат від НФ Павло Пинзеник звинувачує члена фракції БПП Сергія Лещенка у незаконному збагаченні та просить Генпрокуратуру порушити провадження проти свого колеги.

Про це йдеться у зверненні Пинзеника до ГПУ, текст якого має DT.UA.

У документі аналізується придбання Лещенком елітної нерухомості в центрі Києва, його доходи та інформаційні повідомлення у пресі, за якими, Лещенко, нібито, отримував кошти від російського бізнесмена Костянтина Григоришина.

"Таким чином, існує вірогідність систематичного одержання Лещенком незаконної винагороди за діяльність в якості народного депутата, в інтересах певних осіб, в тому числі, ризик фінансування С.Лещенка з російських джерел, зацікавлених у підриві національної безпеки України", - пише Пинзеник.

У зверненні, також, вказується на необхідність порушення досудового провадження проти директора НАБУ Артема Ситника, який, нібито, затягував перевірку придбання Лещенком квартири і протягом певного часу не вносив цю інформацію до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Зі схожою мотивацією, Пинзеник, вимагає порушення провадження проти Антикорупційного прокурора Назара Холодницького. У цьому контексті згадується, зокрема, справа колишнього заступника Генпрокурора Віталія Каська, якого вважають наближеним до керівництва НАБУ і САП.

"Це – не перший випадок, коли справу проти особи, наближеної до керівництва НАБУ, цей орган відмовляється приймати до провадження. Те ж саме відбулося з розслідуванням справи щодо незаконного отримання та приватизації службового житла колишнім заступником Генерального прокурора Віталієм Каськом", - вказується у зверненні.

"Прошу прийняти рішення про порушення досудового розслідування за фактами ймовірного незаконного збагачення народного депутата України С. Лещенка та/або вчинення ним інших злочинів та/або корупційних діянь. Прошу, також, прийняти рішення про порушення досудового розслідування та/або вчинення інших корупційних діянь Директором Національного антикорупційного бюро України Артемом Ситником та керівником Спеціалізованої Антикорупційної прокуратури Назаром Холодницьким" , - додав Пинзеник.

Читайте також: Ситник відзвітує про квартиру Лещенко 19 вересня
Раніше Юрій Луценко спростував заяву народного депутата від БПП Сергія Лещенка про те, що він або члени його сім'ї володіють будинком в центрі Києва.

Раніше Лещенко в інтерв'ю "5 каналу" заявив, що Луценко володіє величезним будинком в центрі Києва, але "оформлено все на бухгалтерку його дружини". "Чинний генпрокурор – у нього оформлено все на бухгалтерку його дружини, власник величезного будинку в центрі міста", – заявив депутат.

Раніше повідомлялося, що НАБУ виявило ознаки адміністративного правопорушення при покупці квартири народним депутатом від БПП Сергієм Лещенком і направило результати перевірки до НАЗК. Порушення полягає у взятті безпроцентної позики у керівника УП Олени Притули.

Скандал навколо народного депутата Сергія Лещенка і його дівчини Анастасії Топольської виник після публікації 6 вересня блогером Андеем Дзіндзем інформації про те, що Лещенко купив квартиру в елітній новобудові на вул. Франка в центрі Києва площею 200 квадратних метрів за 350 тис. доларів, або близько 7,5 млн грн. Пізніше адвокат Олексій Шевчук оприлюднив документи, згідно з якими Лещенко нібито заплатив за придбану квартиру грошима з рахунку в "Сбербанку Росії".

Сам Лещенко стверджує, що купив квартиру на свої заощадження за часів роботи в "Українській правді", а також на частину грошей, взятих у борг у Олени Притули "строком на 10 років".