UA / RU
Підтримати ZN.ua

ГПУ повідомила про підозру ще двом співробітникам НАБУ

Працівників Бюро підозрюють у наданні неправомірної вигоди службовій особі і провокації підкупу.

Заступник генерального прокурора України Юрій Столярчук повідомив про підозру ще двом співробітникам Національного антикорупційного бюро України, передає прес-служба НАБУ.

"Генпрокуратура інкримінує працівникам НАБУ злочини, передбачені двома статтями Кримінального кодексу України: надання неправомірної вигоди посадовій особі (ст. 369) і провокацію підкупу (ст. 370)", - йдеться в повідомленні НАБУ.

Разом з тим в Бюро підкреслили, що жоден співробітник ніколи не провокував підкуп будь-яких посадових осіб Державної міграційної служби України або інших державних органів, а надання неправомірної вигоди чиновниці ГМС "відбувалися в рамках виконання негласними працівниками НАБУ спеціального завдання на підставі постанови прокурора САП про контроль над скоєнням злочину".

"Тому склад правопорушення в такому випадку відсутня ... чиновниця ДМС сама неодноразово озвучувала вимога про отримання "заохочення" у сумі 30 тисяч доларів США", – зазначили в НАБУ.

В Бюро заявляють, що історія з "провокацією" була придумана і використана ГПУ і СБУ як формальний привід для втручання в діяльність НАБУ, зриву таємних спецоперацій Бюро, отримання санкцій на обшук конспіративних приміщень та особистих приміщень працівників НАБУ, їх затримання та залякування, доступу до матеріалів оперативно-розшукової діяльності.

Кінцевою метою цих дій, на думку НАБУ, є блокування подальших розслідувань за топ-корупціонерів.

На думку НАБУ, відбувається спланована диверсія проти співробітників Бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, яка стала можливою через відсутність у НАБУ права на автономне прослуховування.

Нагадаємо, що 29 листопада Державна міграційна служба повідомила про те, що СБУ затримала агента НАБУ при спробі підкупу заступника голови ДМС Діни Пімахової.

Пізніше в НАБУ заявили про те, що Генеральна прокуратура і Служба безпеки незаконно втрутилися та зірвали спецоперацію бюро, спрямовану на виявлення учасників організованого злочинного угруповання у Державній міграційній службі.

У свою чергу генпрокурор Юрій Луценко заявив, що вважає звинувачення на адресу затриманого детектива НАБУ цілком обгрунтованим.

Пізніше НАБУ опублікувало фрагменти розсекречених аудіо- і відеоматеріалів, отриманих під час проведення негласних слідчих дій у рамках спецоперації, які доводять, що чиновниця ДМС дійсно могла бути причетною до корупційних схем.

У той же час Луценко оголосив агентів НАБУ "незаконним угрупованням". За його словами, вони використовують незаконні методи провокації. Ніхто з них не допущений до державної таємниці. Але їм надаються матеріали прослуховування СБУ, що є кримінальним злочином.

З іншого боку, в Держдепі США розкритикували спецоперацію ГПУ проти НАБУ. Держсекретар Рекс Тіллерсон заявив, що "Україна втрачає свою душу", вдаючись до подібного роду дій.