UA / RU
Підтримати ZN.ua

ГПУ подала до суду на Луганську облраду за заклики до зриву виборів президента

У ГПУ вважають, що чиновники президії посягають на основи конституційного ладу, територіальну цілісність України.

Генеральна прокуратура України подала позов до Окружного адміністративного суду Києва про визнання протиправними дії посадових осіб Луганської обласної ради, які закликали до непроведення виборів президента і активної участі у голосуванні референдуму 11 травня. Про це повідомили у прес-службі ГПУ.

"Генеральна прокуратура України подала позов до Окружного адміністративного суду Києва про визнання протиправними дії посадових осіб Луганської обласної ради щодо складання і публікації на офіційному сайті заяв президії ради, в яких негативно оцінюється діяльність державних органів влади, висловлено заклики щодо непроведення виборів президента України, і підтримується ініціатива місцевих жителів з проведення референдуму про статус Луганській області", - йдеться в повідомленні.

Також подано клопотання про заборону обласній раді та її посадовим особам, органам місцевого самоврядування Луганської області, а також будь-яким особам здійснювати 11 травня цього року референдум з визначення статусу області та перешкоджати проведенню виборів президента України.

За результатами прокурорської перевірки встановлено, що згадану заяву президія облради прийняла з перевищенням наданих законом повноважень, оскільки це було зроблено всупереч положенням Закону україни "Про місцеве самоврядування в Україні", Закону україни "Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації".

Окрім того, висловлювання у заяві щодо непроведення виборів президента України є втручанням у виборчий процес, що заборонено Законом "Про вибори Президента України" і порушує гарантоване Конституцією право щодо вільного волевиявлення на виборах.

Такими діями чиновники президії посягають на основи конституційного ладу, територіальну цілісність України, і ставлять під загрозу безпеку національних інтересів, життя та здоров'я людей.

Нагадаємо, 5 травня президія Луганської обласної ради підтримала проведення референдуму про статус Луганської області.

Вони вимагали від діючої центральної влади припинити всі каральні операції, відвести військові частини в місця їхньої постійної дислокації і роззброїти всі воєнізовані угрупування.

У четвер, 8 травня, депутати самопроголошеної "Донецької народної республіки" одноголосно проголосували за проведення референдуму 11 травня. !zn

Читайте також:

Через події на південному сході держбюджет у травні може недорахуватися 1,5 млрд грн

СБУ знешкодила диверсійну групу, яка планувала масові заворушення в Луганській області

Президія Луганської облради підтримала проведення референдуму про статус області