UA / RU
Підтримати ZN.ua

ГПУ підозрює десятки слідчих, прокурорів і суддів у фальсифікації справ проти майданівців

П'яти слідчим, чотирьом прокурорам та трьом суддям вже повідомлено про підозру.

Прокуратура підозрює низку працівників правоохоронних органів до незаконного притягнення громадян до кримінальної відповідальності за участь у акціях протесту у 2013-2014-х роках.

У відповіді Генпрокуратури на запит заступника голови Громадської комісії з розслідування і попередження порушень прав людини в Україні Степана Батрина, яка є у розпорядженні DT.UA, йдеться про те, що п'яти слідчим органів внутрішніх справ, чотирьом прокурорам та трьом суддям вже повідомлено про підозру у вчиненні службових злочинів.

"Водночас установлена причетність до аналогічних фактів ше 28 слідчих, 9 прокурорів та 13 суддів. Вирішується питання щодо притягнення їх до кримінальної відповідальності", - йдеться у повідомленні.

Також у ГПУ відзначили, що слідчі територіальних прокуратур направили до суду 37 обвинувальних актів стосовно 43 працівників правоохоронних органів, представників органів влади та самоуправління, цивільних осіб, що вчиняли злочини стосовно громадян у часи Майдану, які не пов'язані з завданням тілесних ушкоджень чи смертю.

"Здійснюється досудове розслідування у 62 кримінальних провадженнях вказаної категорії, в яких повідомлено про підозру 31 працівнику правоохоронних органів", - зазначає ГПУ.

Крім того, за результатами розслідування злочинів, вчинених проти учасників "Автомайдану", слідчими органів прокуратури направлено до суду 35 обвинувальних актів стосовно 34 працівників міліції. Триває досудове розслідування у восьми кримінальних провадженнях, у яких повідомлено про підозру трьом особам.

Раніше Батрин скептично оцінював діяльність ГПУ у напряку розслідування злочинів представників силових структур та судової системи проти Майдану. Зокрема, на його думку, відомство фактично саботувало притягнення суддів до кримінальної відповідальності.

Крім того, ще у грудні минулого року правозахисник відзначав те, що українська влада не притягнула до відповідальності одного з командирів підрозділу міліції особливого призначення "Беркут" Євгена Антонова, якого активісти, журналісти та громадські діячі звинувачують у побитті мітингувальників на Майдані Незалежності 30 листопада минулого року.

"На завершальній стадії перебуває розслідування подій на Майдані Незалежності в ніч на 30 листопада 2013 року. Так, кримінальне провадження стосовно Голови Київської міської державної адміністрації вже направлене до суду, а за здійснення силового розгону учасників акції протесту повідомлено про підозру сімом командирам підрозділів "Беркут" ГУМВС України в місті Києві, які на місці події керували діями підлеглих, чотирьом з них обрано запобіжний захід у вигляд домашнього арешту. Троє оголошені в розшук", - повідомляється у останній відповіді ГПУ.