UA / RU
Підтримати ZN.ua

ГПУ оголосила підозру бойовику, причетному до обстрілів мирних мешканців на Луганщині

Від дій колабораціоніста постраждали 12 осіб, ще дев'ятеро мирних мешканців загинули. Обстрілами пошкоджені 22 будинки.

Слідчі Управлінням з розслідування злочинів, вчинених на тимчасово окупованих територіях, Генеральної прокуратури України оголосили підозру керівнику "артилерійського підрозділу" терористичної організації "ЛНР", повідомляє прес-служба ГПУ.

Його підозрюють у вчиненні особливо тяжких злочинів, передбачених ч. 2, 3 статті 258, ч. 2 статті 438, ч. 2 статті 28 та ч. 2 статті 437 КК України.

Під час досудового розслідування було встановлено, що громадянин України в лавах терористів чинив збройний опір силам АТО та проводив артилерійські обстріли об'єктів цивільної інфраструктури та помешкань мирного населення. Протягом січня-травня 2015 року, з метою залякування мирних мешканців та дискредитації Збройних сил України, він віддавав накази про обстріли цивільних будинків Попаснянського району Луганської області з артилерії, мінометів та іншого озброєння.

Унаслідок цих обстрілів загинуло дев'ять цивільних осіб, отримали тілесні ушкодження різного ступеню тяжкості 12 мирних мешканців, пошкоджено та зруйновано 22 житлових будинки.

"За скоєння цих злочинів передбачений максимальний строк покарання у вигляді довічного позбавлення волі", - нагадали у прокуратурі.

Нагадаємо, наприкінці вересня суд засудив поплічника бойовиків "ЛНР" до десяти років позбавлення волі за участь у діяльності терористичної організації та зберігання боєприпасів без передбаченого законом дозволу.

У 2014 році засуджений добровільно вступив до лав батальйону "Призрак" терористичної організації "ЛНР" під керівництвом ватажка Олексія Мозгового. У складі батальйону бойовик чинив опір виконанню службових обов'язків сил АТО.

Крім того, у серпні Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області засудив громадянина РФ, бойовика "ДНР" Василя Кусакіна до восьми років ув'язнення. У суді злочинець визнав свою провину. За його словами, він розумів, що бере участь у війні проти українських військ.

За словами свідка, який вів з ним листування в соцмережах, за участь у війні обвинувачений отримував місячну зарплату в 20 тисяч рублів.