UA / RU
Підтримати ZN.ua

ГПУ направила до суду обвинувальний акт щодо Жириновського та ще двох депутатів Держдуми РФ

Генпрокуратура підозрює вище керівництво РФ у фінансуванні терористичних угруповань на Сході України.

Генеральна прокуратура України направила в суд обвинувальні акти стосовно лідера "Ліберально-демократичної партії Росії" Володимира Жириновського та ще двох депутатів Держдуми Михайла Дєгтярьова і Олексія Діденка, яких підозрюють у фінансуванні терористичних угруповань "ЛНР" та "ДНР". Про це у четвер, 25 жовтня, повідомила прес-служба Генпрокуратури України.

"Генпрокуратурою направлено до суду обвинувальний акт стосовно голів комітетів Держдуми РФ, обвинувачених у фінансуванні тероризму", - повідомили у прес-службі.

Зазначено, що ГПУ досі встановлює факти, які підтверджують причетність вищого керівництва Російської Федерації до підтримки та матеріального забезпечення терористичних організацій "ЛНР" та "ДНР".

"На сьогодні у цьому кримінальному провадженні затверджено обвинувальний акт за ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 258-5 КК України, який вручено захисникам В. Жириновського, О. Діденка і М. Дєгтярьова, та скеровано до Шевченківського районного суду м. Києва для розгляду по суті", - підсумували в ГПУ.

Нагадаємо, 21 вересня Шевченківський районний суд Києва задовольнив клопотання Генеральної прокуратури України і дозволив здійснення спеціального досудового (заочного – ред.) розслідування стосовно Володимира Жириновського та ще двох депутатів Державної Думи РФ.

За даними досудового слідства, Жириновський, перебуваючи у Москві, навесні 2014 року створив та очолив організовану групу для фінансування терористичних угруповань "Л-ДНР". До її складу увійшли окремі депутати Держдуми і члени ЛДПР, зокрема керівники та представники регіональних відділень партії.

Упродовж 2014-2017 років члени "групи Жириновського" здійснювали в Росії збір коштів, на які згодом купували засоби матеріального забезпечення терористів. Зокрема, придбали шість автівок російського виробництва, які використовувалися бойовиками під час боїв за Донецьке летовище.

Їм інкриміновані ч. 3 статті 27 і ч. 3 статті 258-5 (фінансування тероризму) КК України. Підозрюваним загрожує від десяти до дванадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.